VREMENSKA

Po 35 stopinjah se obeta nov temperaturni šok

Objavljeno 21. julij 2016 19.45 | Posodobljeno 21. julij 2016 19.45 | Piše: Mo. S.

Če imate radi visoke temperature, jih izkoristite v dneh do vikenda.

Naslednji dnevi bodo vroči.

LJUBLJANA – Vremenoslovci napovedujejo še nekaj vročih dni, nato pa s prihodom oslabljene hladne fronte manjšo ohladitev, ki se bo vlekla skozi večji del naslednjega tedna. Če imate radi visoke temperature, jih zato izkoristite v dneh do vikenda.

»Ne bo šlo za izrazito vročino, temperature bodo nekje do 32, v soboto morda do 33 stopinj, na Primorskem pa morda kakšno stopinjo ali dve več,« nam je povedal dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik. Na Goriškem in Vipavskem bodo lahko namerili tudi do 34 stopinj, medtem ko bo tik ob morju hladnejše. Z morja bo namreč pihal maestral in ozračje sproti hladil, tako da bo Obala imela kakšnih 30 stopinj. V notranjosti države se utegne ogreti do 34, morda celo 35 stopinj Celzija.

Toplotna obremenitev ni velika

Kljub visokim temperaturam kakšnega opozorila v zvezi z vročino ne nameravajo izdati. Če bi hoteli govoriti o zelo veliki toplotni obremenitvi, oranžnem opozorilu, bi moralo biti v Ljubljani dlje časa več kot 34 stopinj oziroma 35 stopinj na Primorskem, ampak tudi to bi moralo trajati več dni skupaj, pojasnjuje Cedilnik.

Veliko je odvisno tudi od jutranjih temperatur: »Kadar je temperatura zjutraj še vedno precej nizka, je toplotna obremenitev manjša, saj se dajo stanovanja še vedno prezračiti. Najslabše pa je, kadar pride kakšna šibka burja in so jutranje temperature na Primorskem lahko tudi že 25 stopinj ali več. To je res že neznosno in pomeni veliko toplotno obremenitev.« Poletje, ki ga imamo, doslej torej ni prineslo večjih presenečenj.

Prihaja hladna fronta

Kmalu pa prihaja manjša ohladitev, ki jo bo s seboj prinesla oslabljena hladna fronta. Možnost neviht se bo povečala, malo bolj sveže bo že v nedeljo, v ponedeljek pa še bolj. Takrat se bo čez dan ogrelo zgolj do 26 ali 28. Tudi v nadaljevanju prihodnjega tedna bo malenkost hladnejše kot zdaj, temperature ne bodo presegle 30 stopinj.

Deli s prijatelji