PROSTOVOLJNO ČLANSTVO

Po 27. oktobru možni izstopi iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

Objavljeno 19. oktober 2013 13.28 | Posodobljeno 19. oktober 2013 13.28 | Piše: STA, A. L.

Meh računa na zelo majhen osip članstva, v bodoče pa si zbornico predstavlja kot »sindikat obrtnikov in podjetnikov«.

LJUBLJANA – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) se zaradi uveljavitve prostovoljnega članstva – izstopi iz zbornice bodo namreč mogoči po 27. oktobru, ko se izteče v zakonu določeno šestmesečno prehodno obdobje – pripravlja na reorganizacijo. Ta prinaša spremembe v organih zbornice, pa tudi v višini članarine.

Zbornica ima reorganizacijo pripravljeno, a se bo šele po dokončno znani številki izstopnih izjav pokazalo, v kolikšni meri se bo ta izvedla, sta pojasnila namestnik generalnega sekretarja OZS Pavel Sedovnik ter predsednik upravnega odbora in podpredsednik zbornice Branko Meh. Kot je poudaril Meh, je reorganizacija potrebna, a je treba biti pri racionalizaciji kadrov previden. »Največji kapital, ki ga OZS ima, so kadri,« je dodal Sedovnik in pojasnil, da bo število zaposlenih odvisno od števila članov zbornice. Zbornica ima trenutno 71 zaposlenih, potem ko jih je bilo v začetku leta 82.

OZS ima trenutno okoli 50.300 članov, 57 odstotkov je samozaposlenih.

Samo en prvi mož

Novi statut je pripravljen, še ta mesec ga bo – tako kot višino članarine – potrjevala skupščina OZS. Zbornica bo imela po novem manj organov. Po predlogu novega statuta bo samo en prvi mož zbornice – ne bo več namreč funkcije predsednika upravnega odbora OZS. »Da je en prvi človek, je tudi normalno,« je poudaril Meh, ki zdaj, ko zbornica nima predsednika, opravlja tudi to funkcijo.

Racionalizacija upravnega odbora

Po predlogu se bo zmanjšal tudi upravni odbor – z zdajšnjih največ 22 na največ 15 članov. Poleg upravnega odbora bosta v OZS le še nadzorni odbor in skupščina. Po novem statutu ne bo več generalnega sekretarja, ampak bo direktor – ta bo vezan na mandat predsednika. Predsednika zbornice bo predlagal in imenoval upravni odbor. Spremenila se bo tudi višina članarine. Po predlogu bi tisti, ki zaposlujejo, plačevali 27 evrov, samozaposleni 18 evrov, domača umetnostna obrt pa 10 evrov mesečno.

»Glede na sedanjo ureditev bo vsak plačeval manj,« je poudaril Sedovnik in pojasnil, da je članarina zdaj v razponu od 10 do 50 evrov.

Izpisi

Člani imajo zdaj na voljo tri mesece za izpis iz zbornice. To obdobje se bo zaključilo 27. januarja, do takrat bodo tisti, ki bodo to želeli, lahko izstopili iz zbornice, nato pa bodo izstopi možni po novem statutu. Po Sedovnikovih besedah bodo člani po tem lahko podajali izstopne izjave, a se bo izstop dejansko zgodil s 1. januarjem, torej bo izstop določalo koledarsko leto. »Gre preprosto za to, da člani ne bi izkoriščali določenih bonitet,« je poudaril.

Doslej je bilo podanih okoli 2000 izstopnih izjav, je dejal Sedovnik. Čeprav je zbornici po Mehovih pojasnilih do maja članstvo upadalo, pa se je odtlej vpisalo preko 180 novih članov. Meh računa na zelo mali osip članstva, v bodoče pa si zbornico predstavlja kot »sindikat obrtnikov in podjetnikov«. Ključno se mu zdi, da je OZS zastopnik malega gospodarstva in da se zanj tudi bori.

»To državo bodo iz krize popeljala mikro in mala podjetja ter samostojni podjetniki, zato si želimo znosno okolje, z znosnimi davki in prispevki,« je poudaril Meh, ki si ne predstavlja, da obrtniki in podjetniki v zbornici ne bi prepoznali ugodnosti. Želi si, da bi obrtniki in podjetniki, ki niso člani OZS, prepoznali zbornico kot zastopnika in jo tudi podprli s svojim članstvom.

Deli s prijatelji