NEKOČ HOTEL

Po 20 letih podrli nevarno podrtijo

Objavljeno 10. julij 2016 09.45 | Posodobljeno 10. julij 2016 09.45 | Piše: Špela Ankele

Na Jezerskem začeli rušiti Hotel Kazina, največjo turistično sramoto.

Domačini so rušenje dočakali z olajšanjem. Foto: Špela Ankele

ZGORNJE JEZERSKO – Ta teden bo prah postala markantna stavba, ki že vrsto let bode v oči vse, ki obiščejo Jezersko. Tam, v samem središču ene najmanjših slovenskih občin, že kaki dve desetletji sameva Hotel Kazina. Tako kot skorajda vse stare in zapuščene stavbe, ki jih po Sloveniji ni malo, je tudi Kazina z leti postajala vse bolj nevarna, zato so domačini z nasmeškom olajšanja na licu pozdravili dolgo napovedovano rušenje.

Ravno ko so delavci rušili novejši del hotela, smo se zapletli v pogovor z dvema domačinoma. Oba sta svojčas delala v Hotelu Kazina. »Na Jezersko sem prišel leta 1973. Takrat sem delal za gradbeno podjetje in prav mi smo ob hotelu, ki je bil tedaj v razcvetu, gradili balinišče. Ko smo balinišče zgradili, sem se tam zaposlil kot natakar,« se ob zgodbi o tem, kako je sam sebi sezidal delovno mesto, še danes nasmehne Stane Jovanovski.

V hotel prihajal zdravnik

Njegov kolega Marko Stritih, ki je bil tedaj tudi del hotelskega osebja v mogočni stavbi Kazine, pa doda: »Sedemdeseta leta so bila v Kazini fantastična. Ob poletnih dneh smo imeli tudi 150 gostov. Sem so hodili turisti iz nekdanje Jugoslavije, veliko pa je bilo še Italijanov in Nizozemcev. Nekako do leta 1987, 1988 je še bilo zelo živahno, potem pa je turistični utrip bliskovito upadel.« In kaj so turisti počeli na Jezerskem, v tem drobnem kraju, ki ga je od Avstrije tedaj ločeval le mejni prehod? »Tu smo imeli očesno kliniko. Pacienti so bivali v Kazini, v hotel pa je redno prihajal tudi zdravnik, ki je tu opravljal ambulantne preglede,« podučita sogovornika, ki bi – če bi še malo bolj pobrskala po spominu – še danes znala našteti nekaj hotelskih gostov iz tistih časov.

Štiristo postelj

Jezersko ima nekaj več kot 600 prebivalcev. Če štejemo tudi postelje v Češki koči in Kranjski koči na Ledinah, lahko na Jezerskem prenoči 400 gostov, še nekaj deset jih lahko prespi v kampu. Ko se na občini Jezersko zazrejo v zasedenost turističnih kapacitet, povedo, da doseže letna zasedenost omenjenih turističnih kapacitet komaj pet odstotkov, veliko večino nočitev pa na Jezerskem v statistiko vpišejo poleti. 

Medtem ko se je iz novejšega dela hotela dvigoval vse višji oblak prahu, sta Marko Stritih in Stane Jovanovski z dobro mero ironije nekako takole komentirala: »Lepo, da končno podrejo ta naš spomenik. Res bo naš kraj zdaj videti drugačen, a prav je tako, kajti skrajni čas je že, da se ta nevarna stavba poruši.«

S tem se strinja tudi Jurij Rebolj, župan Jezerskega: »Vesel sem, da bodo odstranili nevarni objekt, ki je bil sramota za naš kraj. Upam, da v prihodnosti na tem mestu nastane nov, reprezentativni turistični objekt.«

V Hotelu so bili teroristi iz Afristana

Pred ducatom let, ko zapuščeni Hotel Kazina še ni bil tako zelo nevaren, so se tukaj mudili teroristi iz Afristana, ki so vdrli na seminar o alternativni medicini. Zajeli so talce in zahtevali umik slovenskih čet. Tak je bil scenarij vaje specialne enote policije, ki je na Jezerskem potekala oktobra 2004. Kot je bilo v poznejših letih razbrati iz žimnic, odej in številnih praznih pločevink, so se po notranjosti zapuščenega hotela potikali številni nepovabljeni gostje. V zadnjih letih je objekt pospešeno propadal, se rušil sam vase in bil izjemno nevaren za vsakogar, kdor bi si drzil hoditi pod razrušenimi stropovi in se vzpenjati po razsutih stopnicah.

In kaj bo na tem mestu nastalo? Hotel Kazina je pred kakim desetletjem kupilo ljubljansko podjetje Altus consulting. Že pred časom so napovedovali, da nameravajo v družinski hotel s štirimi zvezdicami in 70 posteljami vložiti štiri milijone evrov, v poznejših letih pa so bili pri razkrivanju načrtov veliko bolj previdni. Danes direktor podjetja Tomaž Mikolič pravi, da bi bilo o prihodnosti še prenagljeno govoriti: »Možnosti je več – od realizacije projekta do prodaje. Kaj več o prihodnosti te lokacije bo verjetno znano jeseni.« Na vprašanje, zakaj objekta niso porušili že predlani, kot je bilo napovedano, pa je odgovoril: »V zadnjem obdobju smo razmišljali o različnih možnostih, a smo se na koncu odločili, da objekta ne prodamo.«

 

 

Deli s prijatelji