NA KOŽO

Pljuniti na Soči, zvoniti po toči

Objavljeno 27. januar 2014 23.30 | Posodobljeno 27. januar 2014 23.30 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Nismo imeli za burek, da je bil le srebrni Jurek.

Dušan Malovrh. Foto: S.N.

Pred začetkom 22. zimskih olimpijskih iger zahodnjaki, tudi mnogi Slovenci, kar tekmujejo, kdo bo temeljiteje popljuval Soči. Kot prvo, pravi protisočijska koalicija, to sploh niso olimpijske igre – to so Putinove igre. Kulisa ruskega predsednika. Okej, toda katere olimpijske igre pa igre niso kulisa države, politične elite? In politična elita Ruske federacije je pač Putin.

Igre so tudi pregrešno predrage: 50 milijard evrov naj bi pognali zanje, pol od tega je menda požrla korupcija. Ja, ampak, katere igre pa niso bile predrage? In, ali je bolje, da največjo športno prireditev na svetu organizira revna država? Totalno zapufana, kot je bila sredi 80. let prejšnjega stoletja Jugoslavija, denimo? Svojim državljanom ni bila sposobna zagotoviti niti dovolj cukra, olja in bencina, šopirila pa se je z ZOI '84 v Sarajevu. Nismo imeli za burek, bil je le srebrni Jurek.

Rusi so pri gradnji prizorišč uničevali okolje, olimpijski objekti pa že dan po koncu iger ne bodo zanimali nikogar več, napovedujejo kritiki in kritikastri. Kaj pa se dogaja z velodromom v Češči vasi pri Novem mestu? Dirkališče, narejeno iz mahagonija za mladinsko SP v kolesarstvu, že leta gnije in propada, kot sarajevska steza za bob. In kako je s Stožicami? Še zdaj, tri leta po odprtju, so sama kost in koža – parket, trava, beton. Nič od mega športnega in nakupovalnega središča, pač pa kup obupanih podizvajalcev, ki so v projektu potegnili ta kratko.

In še: Rusi da so skrajno nepietetni, prirejajo olimpijske igre na nesrečnem kraju domnevnega genocida nad Čerkezi v 19. stoletju. Jah, ne vem, cela Slovenija leži na kosteh tisočev in tisočev zunajsodno likvidiranih po drugi svetovni vojni, pa še nisem slišal, da bi to kogar koli motilo ob prirejanju evropskih ali svetovnih prvenstev. Tako da... Bodimo raje tiho. Sploh zdaj, ko Peter Prevc konkurenci kaže mišice, Tina pa spet izvaja premet, kolo ali kakor se že imenuje ta njena akrobacija po zmagah.

Naj se igre začno. In končajo – s čim manj polomljenimi športniki in brez žrtev terorizma. 

Deli s prijatelji