PRIMER TOVŠAK

Pličanič: Vrhovno državno tožilstvo prevzelo odgovornost

Objavljeno 05. junij 2013 16.16 | Posodobljeno 05. junij 2013 16.15 | Piše: STA, Mo. S.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela mnenje o predlogu sklepa v zvezi s stanjem v pravosodju, ki ga bo poslala v državni zbor.

Stranka DL naj bi obdržala ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

LJUBLJANA – Minister za pravosodje Senko Pličanič po prvem pregledu poročila o strokovnem nadzoru v zadevi Hilde Tovšak ugotavlja, da je vrhovno državno tožilstvo prevzelo odgovornost za napake in bo sprejelo ukrepe, da do podobnih primerov ne bo več prihajalo, so sporočili z ministrstva. 

Pličanič bo v prihodnjih dneh poročilo generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja temeljito proučil in zavzel tudi uradno stališče. Ministrstvo za pravosodje bo v okviru svojih pristojnosti tudi v prihodnje sodelovalo pri izboljšanju delovanja sodstva in državnega tožilstva s ciljem zagotavljanja učinkovitejšega pravosodja, so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so spomnili, da se je ministrstvo skupaj s sodstvom temu zavezalo v torek, enako bo ravnalo tudi v primeru tožilstva.

Vlada: Stanje na področju pravosodja je kritično

Vlada pa je na današnji dopisni seji sprejela mnenje o predlogu sklepa v zvezi s stanjem v pravosodju, ki ga bo poslala v državni zbor. Poslanci SDS so namreč prejšnji teden zahtevali sklic izredne seje o stanju v pravosodju, v zahtevi pa so navedli tudi predlog sklepa. Kot so po seji zapisali v sporočilu za javnost, se vlada strinja z ugotovitvijo v prvi točki sklepa, da je stanje na področju pravosodja kritično, hkrati pa meni, da predlogi ustavnih sprememb podani v prvi in tretji točki predloga sklepa nasprotujejo temeljnim načelom demokratičnih družb, to je neodvisnosti sodnikov in sodstva kot celote.

Kritični do več točk

Glede druge točke predloga sklepa vlada meni, da je predlog nepravilno zastavljen, saj sodna oblast ne opravlja funkcije pregona storilcev kaznivih dejanj. Glede tretje točke predloga pa opozarja, da predlog sklepa v delu, v katerem se ustavni komisiji nalaga začetek ustavno revizijskega postopka, nima podlage v veljavnih predpisih. Enako kot glede druge točke, je tudi pri tretji točki nepravilna uporaba terminologije, da sodna veja oblasti preganja najhujše oblike gospodarskega kriminala, so pojasnili v vladi.

Iz četrte točke predloga sklepa po mnenju vlade ni jasno razvidno, kateri postopki ugotavljanja odgovornosti generalnega državnega tožilca po državnotožilskem svetu so mišljeni. Predlog sklepa pete točke nima podlage v zakonu tako glede pristojnosti sodnega sveta za opredeljevanje do dela predsednika vrhovnega sodišča, kot tudi glede podajanja ocene stanja v pravosodju, ki v širšem smislu poleg sodišč vključuje še državno tožilstvo, odvetništvo in notariat, so zapisali v mnenju vlade.

Deli s prijatelji