POGAJANJA

Pličanič: »Sindikati trmasto vztrajajo pri svojem«

Objavljeno 23. april 2012 19.01 | Posodobljeno 23. april 2012 21.11 | Piše: M. U., STA

Še vedno brez dogovora med vlado in sindikati, pogajali se bo spet v sredo.

Minister Pličanič pravi, da je enotni predlog sindikalnih stavkovnih odborov nesprejemljiv (foto: Matej Družnik).

LJUBLJANA – Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade nadaljujejo pogajanja o napovedanih posegih v plače. Sindikalna stran je pred pogajanji izrazila pričakovanje, da bo vlada podala približevalni predlog. Minister Senko Pličanič je pojasnil, da je enotni predlog koordinacije stavkovnih odborov za vlado nesprejemljiv.

Vlada popušča, sindikati trmarijo

Po ministrovih besedah je vlada od začetka pogajanj pri vseh za sindikate ključnih točkah pripravljeni popustiti, pri plačah, odpravi plačnih nesorazmerij in regresu. »Pripravljeni smo skleniti kompromis tudi pri preostalih ukrepih, ki se nanašajo na zaposlene v javnem sektorju, sindikati pa trmasto vztrajajo pri svojem,« je pojasnil Pličanič. »Vlada je šla do minimuma, pod ta minimum ne more iti,« je poudaril. Po Pličaničevih besedah je to odprava obeh četrtin plačnih nesorazmerij in 10-odstotno znižanje plač, pri regresu pa 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres javnih uslužbencev. Vlada je pripravljena tudi na odmrznitev napredovanj v letu 2013, kar je bil dodaten pogoj sindikatov.

Štrukelj je slišal govorice o vladnem približevalnem predlogu

Vladna stran je zavrnila enoten sindikalni predlog kot nesprejemljiv. S koordinacijo stavkovnih odborov so se dogovorili, da bo vladna stran svoj zadnji predlog pisno posredovala sindikatom v torek popoldne, pogajanja pa bodo nadaljevali v sredo.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ponovil, da je v njihovem pisnem predlogu nekaj »bizarnega«, saj ga je vsebinsko vlada zavrnila že na torkovih pogajanjih. Ravnanje vlade v teh pogajanjih je po njegovih besedah vse nenavadnejše, »kot bi bil njen ključni interes, da odgovornost za propadla pogajanja prenese na sindikate«. Štrukelj je slišal govorice, da naj bi vlada pred sindikate danes prišla s približevalnim predlogom, kar je po njegovih besedah dobro. Sicer pa je še vedno stavkajoče policiste dodatno razkuril notranji minister Vinko Gorenak, ki bi prekinil pogodbe med policijskima sindikatoma in vlado.

Deli s prijatelji