KOLIKO DELATA?

Pličanič in Pirnat ob redni profesuri služita milijone

Objavljeno 03. april 2015 20.21 | Posodobljeno 03. april 2015 20.21 | Piše: Mo. S.

Sta solastnika dveh zasebnih podjetij z dejavnostjo svetovanje v javni upravi.

Senko Pličanič in Rajko Pirnat.

LJUBLJANA – Potem ko je aplikacija Supervizor razkrila bajne »postranske zaslužke« visokih javnih uslužbencev, je nekatere druge podatke skrila oziroma jih ne zaznava. Nekateri naj bi namreč svoje prihodke spretno prikrivali s kombiniranjem dela na matičnih ali drugih fakultetah ter z delom prek inštitutov in svojih podjetij. Supervizor jih kot fizične osebe ne zaznava.

Redno zaposlena, dvakrat d. o. o. in še s. p.

Na zanimiv način tako po podatkih Požareporta služita tudi nekdanja ministra za pravosodje Rajko Pirnat in Senko Pličanič, oba sicer profesorja na ljubljanski pravni fakulteti. Sta solastnika dveh zasebnih podjetij z dejavnostjo svetovanje v javni upravi, vsak ima svoj status samostojnega podjetnika, izmenično pa vodita inštitut za javno upravo pri pravni fakulteti. Na fakulteti sta redno zaposlena za polni delovni čas, na inštitutu pa 20-odstotno, ob tem pa najverjetneje nekaj zaslužita tudi z avtorskimi honorarji in s podjemnimi pogodbami.

Požareport v nadaljevanju navaja tudi podatke o prihodkih podjetij in institucij, s katerimi sta Pirnat in Pličanič povezana. Njun Inštitut za javno upravo Consulting, d. o. o., je leta 2012 zabeležil 194 tisoč evrov prihodkov, leto kasneje pa 49 tisoč. Imata tudi Družbo za svetovanje v javni upravi (DSJU, d. o. o.), ki je imela leta 2012 159 tisoč evrov prihodkov, leto kasneje pa 225 tisoč evrov.

Pred nekaj meseci sta postala tudi samostojna podjetnika (prihodki še niso znani), inštitut za javno upravo, ki ga trenutno vodi Pirnat, pa je v zadnji 11 letih od države dobil 7,203.421,44 evra, od tega največ od ministrstva za okolje.

Ob vsem tem Pirnat in Pličanič seveda dobivata še redno plačo na fakulteti.

Deli s prijatelji