SODSTVO

Pličanič: Če kdo dvomi o odločitvah sodišč, ima odprta vrata na evropski ravni

Objavljeno 26. april 2014 16.23 | Posodobljeno 26. april 2014 16.23 | Piše: P. J.

Fišerjevi pravijo, da gre za nedopusten pritisk na pravodosne organe, pri Masleši pa se otepajo in pravijo, da se v politične diskurze ne bodo vključevali.

Senko Pličanič, Branko Masleša in Zvonko Fišer ne pristanejo na očitke IDU.

LJUBLJANA – »Če kdor koli dvomi o sodnih odločitvah, ima odprtih več ravni sodnega varstva v naši državi in tudi na evropski ravni,« je v odgovoru na naša vprašanja, kako komentira izjavo Mednarodne demokratične zveze (IDU), ki je pred dnevi okrcala slovensko sodstvo, zapisal minister za pravosodje Senko Pličanič.

»Sodstvo se ne bo vključevalo v političen diskurz«

Prav tako so se z neodobravanjem izjave odzvali na vrhovnem sodišču in na vrhovnem državnem tožilstvu. Na tožilstvu, ki ga vodi Zvonko Fišer, so zapisali, da ocenjujejo, »da gre tudi v tem primeru, podobno se je zgodilo že novembra lani s strani ene od evropskih političnih strank, za nedopusten pritisk na slovenske pravosodne organe. Izjavo Mednarodne demokratske zveze kot zveze političnih strank zavračamo, ker postavlja politične cilje pred argumente za pravilno in zakonito sodno odločbo.«

Na naša vprašanja pa so na vrhovnem sodišču, ki ga vodi Branko Masleša, zapisali takole: »Izjava Mednarodne demokratske zveze predstavlja političen diskurz, v katerega se sodstvo ne more vključevati in se tudi ne bo vključevalo.«

»V Sloveniji ima oblast ljudstvo«

Po mnenju ministra sodišča odločajo za današnji hitri tempo življenja in informacijske družbe resda nekoliko počasi tako v Sloveniji kot na evropski ravni. »Glede tega tudi stanje v slovenskem sodstvu še ni dobro, se je pa v času mojega mandata precej izboljšalo (sodni zaostanki so se v zadnjih treh letih zmanjšali za 30 %). To kažejo vsi kazalci, tudi analize Evropske komisije. V Bruslju ugotavljajo tudi, da je Slovenija po raziskavi dojemanja neodvisnosti sodstva primerljiva z vrsto drugih držav članic Evropske unije (Estonija, Italija, Litva, Španija) in pred kar nekaj članicami (Bolgarija, Grčija, Hrvaška, Slovaška, Romunija). Iz nobene analize ali mnenja Evropske komisije v zadnjih letih ne izhaja, da so razmere v slovenskem pravosodju tako kritične, kot v svoji izjavi trdi Mednarodna demokratska zveza,« je zapisal Pličanič.

Izjavo IDU je Pličanič (DL) označil kot neutemeljeno in dodal, da je »Slovenija neodvisna in samostojna država ter polnopravna članica Evropske unije. Vedno sem se in se bom tudi v prihodnje odločno zavzemal, da se dosledno spoštuje 3. člen Ustave RS. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Zato ne moremo dovoliti, da zdaj ta in zdaj ona zasebna ali politična organizacija daje mnenja ali narekuje državnim organom naše države ravnanja. Pravico odločati v naši državi ima samo slovensko ljudstvo, ki o usmeritvah vsem trem vejam oblasti odloča na neposrednih volitvah in referendumih. To je demokratična pot.«

Nezadovoljstvo s sodstvom

Naj spomnimo, da je IDU, ki je prejšnji četrtek zasedal v Madridu, sprejel poročilo o Sloveniji, v katerem med drugim piše, da je »neodvisno sodstvo temeljni pogoj za vladavino prava in demokratično družbo, zato z zaskrbljenostjo sprejema poročila o nezadovoljivem stanju v slovenskem sodstvu«. Slovensko oblast so med drugim pozvali tudi k lustraciji. Na zasedanju je bil tudi predsednik največje slovenske opozicijske stranke SDS, Janez Janša.

Veliko prahu pa je v prejšnjem letu že dvignila resolucija Evropske ljudske stranke, v kateri so njeni člani izrazili zaskrbljenost nad stanjem v Sloveniji.

Deli s prijatelji