ODZIV

Plestenjak o očitkih: Nisem prejel niti evra

Objavljeno 25. februar 2013 11.27 | Posodobljeno 25. februar 2013 11.27 | Piše: A. K.

Ne zdi se mu prav, da se davkoplačevalski denar nepremišljeno vlaga v kulturne projekte.

Jan Plestenjak

Potem ko je glasbenik Jan Plestenjak nekaterim kulturnikom, ki se udeležujejo vseslovenskih ljudskih vstaj in s kulturnega ministrstva prejemajo velike vsote denarja očital, da so neokusni, obenem pa jim je svetoval, naj se »odklopijo z dude in plavajo«, je bil deležen številnih kritik.

Na očitke se je odzval z besedami, da ga ne zanima politika, saj kljub vabilom nikoli ni nastopil na predvolilnih prireditvah za nobeno stranko. »Rad bi, da nas politika ne bi razdruževala in da ne bi pozabljala na ljudi v stiski,« pojasnjuje Plestenjak.

Niti besede proti protestom

Kot pravi, si želi predvsem razjasniti razne »anonimne nakladancije«. »Nisem rekel ene besede proti protestom. Nasprotno, prepričan sem, da imajo ljudje na protestih dober namen in da so spremembe nujno potrebne. Ne zdi pa se mi prav, da se davkoplačevalski denar nepremišljeno vlaga v kulturne projekte, ki so namenjeni peščici gledalcev in za katere ni drugega merila kot uspešna prijava na razpis. Naj se raje nudi podpora mladim talentiranim umetnikom, ki potrebujejo dokaj malo, da sploh lahko stopijo na pot ustvarjanja,« pravi Plestenjak.

Prejel ni niti evra

Dodaja, da za svoje glasbeno ustvarjanje ni prosil države za podporo in ni prejel niti evra donacij. »Vse stroške svojega dela plačujem sam, vključno s prispevki. Vsa nakazila od države so bila za izvedene nastope. Enako kot si vsak delavec za svoje delo zasluži pošteno plačilo,« meni.

Neprimerno se mu zdi tudi, da ljudje s tem, ko pravijo, da je cenen oziroma komercialen, podcenjujejo in žalijo njegovo občinstvo. »Če kdo od nas napiše pesem, ki ni dobro sprejeta, ceno neuspeha plača v celoti sam,« meni Plestenjak, s katerim se strinjajo tudi številni glasbeniki, njegovo razlago pa je na facebooku v 30 minutah všečkalo kar 600 ljudi. 

Deli s prijatelji