RESNE OBTOŽBE

Plesne šole skubejo maturante

Objavljeno 16. april 2017 19.45 | Posodobljeno 16. april 2017 19.45 | Piše: Tina Horvat

Že septembra se začne med organizatorji maturantskih plesov prava bitka za čim več šol. Tovrstne prireditve so velik posel, s katerim mastno služijo organizatorji in plesne šole. Ravnatelj Gimnazije Šentvid je nad pritožbami dijakinj presenečen.

LJUBLJANA Sezona maturantskih plesov bo kmalu dosegla vrhunec. A kdor misli, da gre samo za nepopisno lep in nepozaben slovesen dogodek ob vstopu v odraslost, se moti. Odrasli si ga zapomnijo predvsem po tem, da so morali zelo globoko seči v denarnico, saj se stroški za plesne vaje, prireditev, obleke, frizerja in še marsikaj za eno družino bližajo tisoč evrom, zlahka pa jih celo presežejo, mnogi dijaki pa so po velikem dogodku – razočarani.

Ni skrivnost, da so maturantski plesi postali donosen posel, s katerim mastno služijo organizatorji, prireditve, na katerih bi se morala ob Gaudeamus Igitur ježiti koža in teči solze ganjenosti, pa so postale masovke brez duše. Že septembra se začne boj organizatorjev za čim večjo maturantsko pogačo, torej za čim več srednjih šol, ki bi z njihovo pomočjo organizirale maturantski ples in priprave nanj, a problem je, da dijaki velikokrat sploh ne morejo vplivati na izbiro. Mnogi so prepričani, da so se znašli v pasti nekaj manipulativnih in agresivnih plesnih šol, ki izkoriščajo svoj monopol in diktirajo visoke cene, poleg tega pa naj bi bile povezane tudi z ravnatelji.

Različne izbire

Da na ljubljanskem območju ni več monopolista, kar je bilo značilno vse do leta 2014, kažejo podatki, ki smo jih zbrali po gimnazijah s tega območja. Med osmimi, ki so nam posredovale podatke, so se v lanskem letu za Urško odločile tri (Šentvid, Vegova in Škofijska klasična gimnazija), plesno šolo Bolero so izbrale gimnazije Ledina, Domžale in Bežigrad, gimnaziji Moste in BIC (Gimnazija in veterinarska šola) pa sta organizacijo maturantskega plesa zaupali podjetju Pingi, plesne vaje pa Kazini. 


Masovka na plesnih vajah

Med dijaki zadnjih letnikov nekaterih ljubljanskih gimnazij se tudi letos širi nezadovoljstvo nad ponudbo plesnih šol. Tako smo od dijakinj z Gimnazije Šentvid izvedeli, da so nezadovoljne s plesnimi vajami, ker da je na njih velika gneča, in če nisi spredaj, se sploh ne da slediti. »Vaditeljica nam na odru samo govori, kaj moramo delati, nas pa je 50 parov in pri tem nastane popolna zmeda. Nihče nas ne popravlja in nam ne pove, ali delamo prav. Včasih sploh ne vemo, kateri ples plešemo,« pripovedujejo. Moti jih tudi to, da nimajo vpliva na izbiro organizatorja, pa še termini plesnih vaj, ki niso usklajeni s poukom.

Sami in zadovoljni

Ena od šol, ki si je zaželela svoj pristop, je Gimnazija in veterinarska šola BIC Ljubljana. Zaradi majhnosti so se morali združevati z drugimi šolami, potem pa so se odločili, da maturantski ples priredijo v lastni športni dvorani. Kot nam je povedala profesorica kemije in mentorica dijakov pri pripravi maturantskega plesa Tatjana Posavec, so od tedaj zelo zadovoljni. Ko so se morali združevati z drugimi šolami, se je predstavitev razredov tako vlekla, da so bili že vsi nestrpni. »Dijakom, ki so se zahvaljevali razrednikom, so na odru voditelji kar mikrofone jemali iz rok, da se ne bi preveč zavleklo. Namesto najetih voditeljev zdaj prireditev vodita dva dijaka, skupaj naredimo program, pri tem nam pomaga podjetje Pingi, plesno šolo pa vodi Kazina. Našo dvorano organizator preuredi v slovesen prostor in poskrbi za svetlobne učinke. Odkar smo sami, je to res lep in samo naš večer.« Cena ni prav nič višja od drugih, saj stane plesni tečaj 35 evrov, vstopnica pa 48, vključno s pijačo, odpadejo pa stroški za najem dvorane, voditelje in še kaj. 

Solastnica Plesne šole Urška oziroma podjetja Party pro, d. o. o., Mateja Hočevar Prokofjev, ki je ena od organizatorjev plesnih vaj, nam je povedala, da od dijakov niso prejeli še nobene pritožbe glede terminov ali poteka plesnih vaj, in zagotovila, da sta na vsakem terminu plesnih vaj dva učitelja plesa in tri do pet asistentov, ki pomagajo plesalcem. Termine so lahko izbirali skupaj s predstavniki razredov, poleg tega se lahko posamezniki odločajo tudi za kateri koli drugi termin, saj so edina plesna šola, ki omogoča to možnost. »Dijakinje in dijaki, ki redno hodijo na vaje, so zadovoljni, če pa kdo manjka, je lahko v zaostanku in ne more slediti. Naši prostori za plesne vaje ustrezajo visokim standardom, poleg tega imamo visok oder za zelo pregledno demonstracijo pa klimo in kakovostno prezračevanje,« je še povedala.

Izgubili smo kompas

Tudi ravnatelj Gimnazije Šentvid Jaka Erker je bil presenečen nad pritožbami dijakinj, saj je po njegovem mnenju sodelovanje s plesno šolo Urška zelo dobro. Prepričan je, da je konkurenca med plesnimi šolami naredila svoje in da ponujajo dobre storitve. Kot predsednik aktiva ravnateljev srednjih šol ljubljanske regije je povedal, da so se na temo predragih plesnih vaj in organizacije maturantskega plesa večkrat pogovarjali o kakovosti storitev in sprejeli nekatere odločitve. »V zadnjih letih ne bi mogli več trditi, da ima katera plesna šola monopol in da to izkorišča, na koncu pa nasrkajo dijaki in njihovi starši. Vse več šol se od leta 2014, ko je bilo stanje res problematično, odloča za različne plesne šole, razlike v cenah pa so malenkostne,« je razložil. Se pa povsem strinja, da je maturantski ples postal velik posel in da se tudi pretirava. »Zdi se mi, da smo pri tem povsem izgubili kompas in da gre za nek lažen in predrag glamur. A nekateri hočejo tako in poznam primere, ko si dijaki najamejo celo limuzino za maturantski ples. Da o dragih oblekah niti ne govorim.«

Razložil nam je tudi, zakaj so na Gimnaziji Šentvid izbrali plesno šolo Urška, in pri tem poudaril, da ni bilo nobenega pritiska: »Od drugih sem slišal, da znata biti lastnika Urške nekoliko nadležna in vsiljiva, a mi z njimi dobro sodelujemo. Če bi vse organizirali sami, smo izračunali, da ni prave računice. Predvsem pa z njimi sodelujemo zato, ker nam samo oni omogočijo maturantski ples na Gospodarskem razstavišču. Imamo 500 maturantov, in to je za Stožice premalo, za Cankarjev dom ali Festivalno dvorano pa preveč. Na maturantskem plesu hočemo biti sami, ne pa da se združimo z drugimi šolami in postane to masovna prireditev,« je povedal ravnatelj Gimnazije Šentvid.

Nadležne plesne šole

Da se za maturante že od septembra odvija pravi boj, smo izvedeli med dijaki Gimnazije Ljubljana. Tam so se namreč začele širiti govorice, da bi zaradi nekdanjega organizatorja ravnatelj skoraj poklical policijo: »Na šoli smo se lani odločili, da bomo nehali sodelovati z Urško in začeli z Bolerom. Jezni predstavnik Urške se s tem ni sprijaznil in je začel klicati predstavnike razredov in celo hodil pred šolo in nadlegoval učenke, da bi spet izbrali Urško. Bil je tako nadležen, da je ravnatelj rekel, da bo poklical policijo, če ne bo nehal,« pove dijakinja.

Pomočnica ravnatelja na Gimnaziji Ljubljana Petra Vignjevič nam pojasni, da so sicer z Urško korektno sodelovali, a da so se dijaki letos odločili za plesno šolo Bolero, prepričana je, da zaradi boljše predstavitve. Pa so potem res morali s policijo odganjati jeznega predstavnika Urške? »Ni bilo povsem tako. Od učencev smo izvedeli, da prihaja neki moški na motorju in se neprimerno vede do dijakinj. Ne vemo, kdo je bil, dijakinje so povedale, da jih je prepričeval, da je edina dobra izbira plesna šola Urška, jim navajal dodatne ponudbe in uporabljal razne komercialne prijeme. Na Urško smo poslali dopis, naj spoštujejo voljo dijakov in prenehajo ponujati storitve,« je povedala Vignjevičeva.

Urška vse zanika

Kako na pritožbe odgovarjajo pri plesni šoli Urška? Mateja Hočevar Prokofjev nam je razložila, da niso monopolisti na tem področju in da se šole in dijaki povsem svobodno odločajo za plesne šole. Zanikala je tudi kakršne koli poskuse manipuliranja oziroma vplivanja na dijake ali ravnatelje šol. »Že 25 let imamo izkušnje in smo strokovno najbolj usposobljeni za organizacijo maturantskega plesa. Naše cene so približno enake kot drugje, nudimo pa boljše storitve.«

Med vrsticami pa nam je dala vedeti, da so druge plesne šole po smrti legendarnega ustanovitelja Urške Tomaža Ambroža hotele žalostni dogodek izkoristiti za to, da bi Urško uničile in tako same prišle do večje maturantske pogače. 

Deli s prijatelji