GRETJA NIMA, RAČUNE DOBIVA

Plesne šole ne ogreva, za gretje pa dal že 15.000 evrov

Objavljeno 10. september 2017 16.48 | Posodobljeno 10. september 2017 16.48 | Piše: Mojca Marot

Alojza Fideja že 12 let grejejo računi za ogrevanje, ki ga nima.

Dvorana v zimskih mesecih ostaja neogrevana, račune za ogrevanje pa najemnik kljub vsemu plačuje.

VELENJE – Šalečani bodo morali za ogrevanje globlje seči v žep kot doslej, zato mnogi s strahom čakajo september, ko bodo videli, koliko višji bodo zneski na položnicah. Med njimi je tudi naš bralec Alojz Fidej, samostojni podjetnik, ki že 27 let vodi plesno šolo Step. Sprva je imel s tečajniki plesne vaje v prostorih Krajevne skupnosti Desni breg v Velenju, nato v prostorih diskoteke restavracije Jezero v Pesju in tudi v gostišču Hart. Dokler septembra pred 12 leti ni našel primernega prostora v središču Velenja, v prostorih nekdanje prodajalne avtomobilov.

Grel jih je ples

»Lastnik prostorov je firma Fori, z njimi imam zelo korekten odnos,« poudari naš sogovornik, preden razloži, s kakšnimi težavami se srečuje. Kot pravi, je njegova plesna šola s podjetjem Fori sklenila dolgoletno pogodbo o najemu in uporabi prostorov. Poleg najemnine morajo plačevati tudi preostale stroške, ki nastanejo z uporabo prostora.

Prostori so v sklopu stanovanjskega bloka, a so brez ogrevanja, saj ni tu nobenega radiatorja, kaj šele talnega ogrevanja.

 

»Prostori se nahajajo v sklopu stanovanjskega bloka, a so brez ogrevanja, saj ni tu nobenega radiatorja, kaj šele talnega ogrevanja. Verjetno se sprašujete, kako se potem sploh grejemo pozimi. Nekaj let, ko so bile zime mile, to sploh ni bil problem in ogrevanja nismo pogrešali. Prva skupina, ki je začela vaje, je na začetku res malce 'zmrzovala', a so se tečajniki med plesom hitro ogreli, ogrel pa se je tudi prostor, zato za naslednje skupine to ni bila težava,« pripoveduje plesni učitelj Alojz Fidej, ki pa, čeprav prostor ni ogrevan, vseh 12 let redno plačuje račune za ogrevanje Komunalnemu podjetju Velenje. In to za nič, kot pravi sam. Čeprav se je že večkrat pritožil in potožil o svojih težavah. »Letošnja zima pa je bila hladnejša od prejšnjih, zato smo imeli večje težave. Prostor sem poskušal vsaj malce ogreti z dvema manjšima kaloriferjema, a to ni vedno zadostovalo, zato smo morali vaje nekajkrat tudi odpovedati, saj je bilo preprosto premrzlo,« pripoveduje Fidej.

Tudi delavci iskali radiatorje

Na komunali pa so vztrajali, da jih grejejo enote levo, desno in nad prostorom.

532,37 evra je Alojz Fidej letos že plačal za ogrevanje.

 

»Delavci so tudi sami iskali radiatorje (tudi tam, kjer sigurno ne bi mogli biti), se spraševali, kako se ogrevamo, in se šalili, kako bi se greli, če bi prostor postavili kar na sredino ceste. Spremenilo pa se ni nič. Računi so še naprej prihajali, jaz sem jih redno plačeval. Dokler nisem preračunal, koliko denarja sem jim letos že nakazal od januarja do junija. Seštevek pove, da 532,37 evra. Kar pomeni v 12 letih okoli 15.000 evrov. To pa ni malo denarja,« je jezen Fidej, ki je odločen temu narediti konec. A kako, ko pa na velenjski komunali ne najde ustreznega sogovornika. Za odgovor smo jih prosili mi in nanj, zaradi dopustov, čakali več kot 14 dni. Odgovorili so nam, da storitve oskrbe s toploto obračunavajo skladno z energetskim zakonom in sistemskimi obratovalnimi navodili, na rednih mesečnih računih pa so iz naslova storitev toplote obračunani fiksni in variabilni stroški.

Na komunali so vztrajali, da jih grejejo enote levo, desno in nad prostorom.

 

»Fiksni stroški mesečno nastajajo neodvisno od porabljenih količin in predstavljajo obračunane storitve obračunske moči. Obračunska moč je nazivna moč internih toplotnih naprav uporabnika, določena s projektno dokumentacijo strojnih instalacij in strojne opreme internih toplotnih naprav, potrjenih z zapisnikom. Uporabniku je obračunan fiksni del stroška, ki se imenuje obračunska moč. V poslovnem prostoru uporabnika pa je uporabljen drug sistem ogrevanja, saj so nameščena grelna telesa v prezračevalnem sistemu, zato ta očem niso vidna. Kar pa ne pomeni, da jih v prostoru ni, zato njegova trditev ne drži,« odgovarjajo na komunali.

Komunala: Vse je po zakonu

In še, da je težava rešljiva, le da mora uporabnik interne instalacije vzpostaviti v delujoče stanje ogrevanja. Variabilni stroški so obračunani po delilniku, kadar je zaznana poraba glavnega merilnika objekta. Izbrani izvajalec delitve stroškov izvede razrez porabljenih enot toplotne energije po posameznih enotah in ga posreduje komunali, da jih ta obračuna. Na pripravo delilnika pa komunala nima vpliva in obračunov ne smejo niti ne morejo spreminjati. »Izstavljeni računi so izdani upravičeno in vsebujejo vse zakonsko predpisane postavke. Poslovni prostor uporabnika je del celotnega večstanovanjsko-poslovnega objekta, kjer veljajo pravila skladno s stanovanjskim zakonom in pravilnikom o upravljanju v večstanovanjskih stavbah, zato sklepanje kakršnih koli drugačnih dogovorov ni mogoče,« odgovarjajo na velenjski komunali.
 


 

Deli s prijatelji