NEVARNO STANOVANJE

Plesen je že povsod, prihajajo tudi miši

Objavljeno 10. marec 2017 20.30 | Posodobljeno 10. marec 2017 20.30 | Piše: Aleksander Brudar

Jadranka in Elvis Macarol-Okić iz Sežane s petimi otroki živita v nemogočih razmerah. Voda jima udarja v občinsko stanovanje, plesen je v vsakem kotu, tudi v otroški sobi.

Jadranka in Elvis upata, da jima bo občina le priskočila na pomoč. Foto: Marko Feist

SEŽANA – Stanovanje družine Macarol-Okić v poslopju za staro sežansko šolo na Bazoviški cesti od zunaj ne odstopa od drugih v okolici. Šele ko vstopimo, se razkrije vsa beda. Že hiter sprehod po stanovanju, ki meri nekaj čez 80 kvadratnih metrov, nam da jasno vedeti, da je potrebno temeljite sanacije. Človeka strese ob misli, da v takšnih razmerah poleg mame Jadranke in očeta Elvisa živi še pet njunih mladoletnih otrok.

»Štiriletna hčerka mi že mesec in pol govori, da jo boli glava. Potem sva šli k zdravniku. Pri deklici niso našli ničesar, ampak ko me je zdravnica vprašala, ali biva v vlažni sobi, in sem ji odgovorila, da ja, mi je takoj rekla, da jo zna boleti glava prav od tega,« pripoveduje Jadranka. Razkaže nam spalnico, v kateri poleg deklice spijo še petletni bratec, oče in mati. 
Jadranka razloži, da se zaradi vlage usmradi vse, kar je v sobi in celo v omarah. Ne pomaga, če oblačila opereš v pralnem stroju, saj se takoj, ko jih pospraviš v omaro, navzamejo tistega značilnega vonja po plesni. Še huje je v sobi, kjer se uči in spi 15-letni sin. 
Težave zaradi slabo urejene drenaže ob zunanji strani stanovanja, ki meji na zelenico, se pojavljajo tudi v kuhinji, kopalnici in stranišču. Zaradi vode, ki ob dežju vdira v stanovanje, in vlage so ploščice ves čas mokre. V kuhinji ni pod elementi nikoli suho. »Zdi se mi zares neprimerno, da živiš v takem stanovanju. To je smrt, da vdihavaš vlago. Tudi otroci so nonstop bolni,« je ogorčena Jadranka.

Hčerka je 
morala na občino

V občinsko stanovanje so se preselili pred dvema letoma in pol. Novo bivališče, prvotno namenjeno hišniku, je bilo videti v redu. Ne samo da je bilo večje od prejšnjega, bilo je tudi prebeljeno in družina si niti predstavljala ni, da jih bo že prvo zimo doletela taka groza. No, zaradi najstarejše, 17-letne hčerke, ki je gibalno ovirana in slepa, so že morali takoj zamenjati kopalno kad s kabino za prhanje. 
»Po vsej dokumentaciji od zdravnikov sem na občino dala prošnjo, da nujno potrebujemo tuš kabino. Potem so mi odgovorili, da naj hčerko pripeljem tja pokazat. A zdaj bosta pa dve administratorki postavili diagnozo?« je bila takrat ogorčena sogovornica. Na občini so se ji opravičili, a tako so naredili le zaradi zlorab. Potem so le prišli preuredit kopalnico. 
Šele pozimi, ko je pritisnil mraz, so se pokazale vse napake v stanovanju. Pojavila se je plesen in Jadranka je naivno pomislila, da jo bo odstranila z močnimi čistili. »Čeprav imam probleme s pljuči, sem eno leto s ceresitom poskušala odpraviti plesen, a zaman.«

Sanacija šele ob gradnji parkirišča

Na sežanski občini poudarjajo, da stanovanja vzdržujejo v skladu s programom vzdrževanja stanovanj in večstanovanjskih hiš v okviru proračunskih sredstev. Prednost imajo tista, ki so v slabšem stanju. Glede stanovanja v primeru družine Macarol-Okić pravijo, da so se tam pred kratkim izvajala večja vzdrževalna dela, in sicer zamenjava oken, sanacija strehe, na zahtevo najemnice pa je bila preurejena tudi kopalnica. »V nadaljevanju so okoli objekta predvidene izdelava pločnika, hidroizolacija na odkopanih temeljih in ureditev treh peskolovov za meteorno vodo s strehe, s čimer bi se odpravilo vlago v tem stanovanju. V neposredni bližini objekta je v kratkem predvidena gradnja parkirišča, zato bi bilo omenjene sanacijske posege na objektu smiselno urediti v povezavi z ureditvijo tega,« pravijo na občini.

Občina nima denarja

O vsem skupaj je seveda obvestila odgovorne na občini, ki so po ogledu stanovanja ocenili, kaj vse bi bilo treba postoriti. Ob zunanjih stenah stanovanja bi bilo treba na novo urediti samo drenažo. Meteorna voda namreč tolče pod temelje hiše. Nič čudnega torej, da so jih že večkrat obiskale miši. »Zato imamo mačka. Da lovi miši,« pred vhodom v stanovanje poudari obupana Jadranka. 
No, kaj več od obiska in predloga sanacije pa se nato ni zgodilo. Sedemčlanska družina še danes čaka na sanacijo, saj, kot so Jadranki pojasnili občinarji, nimajo denarja za prenovo.

Medtem vlaga in voda povzročata vedno več škode. Zadnje stranice kuhinje so že popolnoma gnile. »Tri tisoč evrov smo si takrat sposodili za kuhinjo,« nam zaupa mama petih otrok. Ob tem, da družina tako in tako živi s skromnimi prihodki. Mož je ostal brez službe, prebijajo se le s socialno podporo in denarjem, ki ga Jadranka prejema kot nadomestilo za izgubljeni dohodek. Takoj bi se preselili v kakšno drugo stanovanje, a kaj ko jim v občini večjega ne morejo dati. Jadranka meni, da bi bila za njih najbolj primerna kakšna manjša hiša, težava pa je, da je težko najti hišo, ki bi jo lastnik dal le v najem. Kljub vsemu upa, da bo občina le našla sredstva in tako družini omogočila kolikor toliko normalno življenje. 

Deli s prijatelji