DIALOG

»Plenkovićev odgovor je žal sprenevedanje«

Objavljeno 19. oktober 2017 17.58 | Posodobljeno 20. oktober 2017 00.22 | Piše: STA, S. U.

Andrej Plenković se po besedah Mira Cerarja izmika dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, ki je ključen za izvedbo sestanka v Zagrebu.

BRUSELJ – »Odgovor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na moje pismo s pozivom k dialogu je žal v veliki meri sprenevedanje,« je danes v Bruslju povedal premier Miro Cerar. Plenković se po njegovih besedah izmika dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, ki je ključen za izvedbo sestanka v Zagrebu. Slovenija po Cerarjevih besedah vseskozi vztraja pri tem, da je potreben dialog o tem, kako izvajati arbitražno odločbo in zapreti vprašanje meje na obojestransko koristen način v skladu z mednarodnim pravom. »Težava je v tem, da poskuša Plenković prikazati, da Slovenija ne želi dialoga, kar ni res, je sprenevedanje,« je poudaril slovenski premier ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

V resnici je po Cerarjevem prepričanju prav nasprotno. Tudi srečanje v Talinu pred nekaj tedni kaže, da dialog poteka, in v pismu je jasno nakazal, v katero smer si želi nadaljevanja dialoga, je pojasnil. Hrvaški premier na slovensko pismo ni konkretno odgovoril, ni se odzval na predlog za ustanovitev skupne komisije za demarkacijo in na nekatera druga vprašanja. »Ugotavljam, da se izmika prav tistemu, kar je ključno v dialogu, dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, to mora biti del nadaljevanja pogovorov, vse druge teme lahko počakajo,« je poudaril naš premier.

Deli s prijatelji