TRADICIJA

Plečnikove sveče izpod rok desete generacije

Objavljeno 06. oktober 2013 00.22 | Posodobljeno 06. oktober 2013 00.22 | Piše: Vane D. Fortič

Ohranjenih je več Plečnikovih narisanih predlogov, kako z barvami okrasiti sveče.

Tristo let stara svečarna. Foto: Vane D. Fortič

V Stranjah pri Kamniku je Jože Plečnik sodeloval pri obnovi in opremljanju cerkve sv. Benedikta. Iz Ljubljane v Kamnik je potoval z vlakom, v Stranje pa ga je z zapravljivčkom vozil svečar Janko Stele. Na eni izmed številnih voženj se je konj splašil, zapravljivček prevrnil, Stele in naš znameniti arhitekt pa sta zgrmela na cesto. Odnesla sta jo le z nekaj buškami. Če se nezgoda ne bi tako srečno končala, pri Lectarju ne bi izdelovali Plečnikovih sveč, mojster pa bi ustvaril katero arhitekturno mojstrovino manj.

Preden so konje za potovanja v Stranje vpregli, je vsakič minilo precej časa. Tačas je Plečnik čakal v Steletovi dnevni sobi in z gospodarjem in njegovo ženo kramljal, številni domači otroci, devet jih je bilo pri hiši, pa so pogovor z zanimanjem poslušali. Tone, Jankov sin, takrat je imel 12 let, se tega še dobro spominja.

Med temi pogovori se je Plečnik obvezal, da bo izdelal načrte za dnevno sobo, dal pa je tudi več predlogov, kako okrasiti sveče. Sveče so pri Lectarju, v hiši iz 14. stoletja v središču Kamnika, izdelovali že od leta 1701. V starih časih so izdelke medičarstva, svečarstva in lectarstva izdelovali v skupni obrtni delavnici. Obrtniki so od čebelarjev kupovali med v satju in ga sami točili; v prvem postopku so dobili med za medeno pecivo, v drugem pa za medico in medeno žganje. Ostalo jim je satje, iz katerega so nato pridobili vosek, tega pa uporabili za izdelavo sveč. Poleti je rodbina Stele – tradicijo zdaj nadaljuje že deseta generacija – izdelovala izdelke iz lecta in jih prodajala po sejmih, pozimi so izdelovali sveče. Zraven so varili in prodajali tudi medico.

Prvi slaščičarji

Lectarji so bili pravzaprav prvi slaščičarji; medeni kruhki so bili slaščica različnih oblik, kot so piškoti v današnjem času. Medenjake so prodajali na funte (malo več kot pol kilograma), lect pa po kosu. Lect je bilo poltrajno pecivo v obliki figuralnih, ornamentiranih ali predmetnih podobnjakov. Glavna sestavina testa je poleg moke med. Testo so oblikovali v lesenih ali pločevinastih modelih. Prvotno medeno pecivo je bilo značilne medene barve. Lectovi izdelki v tistih časih niso bili kot danes rdeči, okrašeni srčki simbolizirajo lect. Bogastvo oblik, barv in okraskov se je pri lectu razvilo šele v 19. stoletju, ko se je pojavil lect z okrasjem iz barvanega sladkorja, škroba in želatine. Nastajala so živobarvna lectova srca z ogledalci, verzi, s sličicami.

Ker je obrt prehajala iz generacije v generacijo, so se ohranila mnoga pričevanja izpred 300 let, od dovoljenja Marije Terezije, ki je podelila pravico za obrt, do pripomočkov in orodij za izdelovanje sveč in lecta. Tone Stele, danes šteje že 74 let, je obnovil obrtno delavnico za oglede, lahko pa še vedno služi namenu. Podobno rekonstruirano delavnico imajo le še v novomeškem muzeju.

Na prošnjo prijateljev, zakoncev Janka in Tilke Stele, je Plečnik za njuno 25. obletnico poroke leta 1952 izdelal načrt za dva metra visok lesen svečnik in predlagal, kako okrasiti svečo zanj.

Ohranjenih je več Plečnikovih narisanih predlogov, kako z barvami okrasiti sveče, še posebno dragoceno pa je njegovo pismo: »Iz vaše zbirke modlov za kruhke svetoval bi izbrati nekatere, ki niso pregloboko vdolbeni. V te bi poskusil uliti vosek, odlitek pa potem prilepiti, privoščiti na sveče …« Prvo tako svečo so pri Steletovih izdelali leta 1951 ob 80-letnici pisatelja Frana Saleškega Finžgarja.

Jože Plečnik je za Lectarjevo dnevno sobo narisal načrte za štiri stole – vsi imajo enak sedežni del, različna pa so naslonjala –, raztegljivo mizo in lestenec. Predvsem stoli so izjemno zanimivi, zato so bili že na razstavah po Sloveniji in Evropi. Vsi izdelki so iz orehovega lesa, izdelal jih je mizar France Koncilja iz Mekinj. Plečnik in Stele sta bila dogovorjena, da bo Plečnik izdelal načrte še za preostale dele pohištva takoj, ko bodo že narisani deli narejeni. Ker pa se je izdelava pri mizarju zaradi zahtevnosti dela zelo zavlekla, izdelave preostalih načrtov ni bilo, saj je Plečnik zbolel in umrl.

Ideja o umestitvi lectarskih motivov na sveče je uspela in tako Steletovi še danes poleg drugega bogatega programa svečarstva izdelujejo sveče, ki so jih poimenovali kar Plečnikove sveče.

Deli s prijatelji