NEVARNOST

Plazovi ogrožajo hiše, odnašajo tudi krste

Objavljeno 21. marec 2013 11.09 | Posodobljeno 21. marec 2013 11.09 | Piše: Oste Bakal, Aleš Andlovič

Na severovzhodu države se zaradi padavin prožijo zemeljski plazovi.

Reševali bodo tudi pokopališče v Vadarcih. Foto: Oste Bakal

CIGLENCE, RADENCI – »Lahko vzamem le šotor in se skupaj z ženo in 83-letno materjo preselimo na plan,« nam je obupano dejal Anton Somer iz Ciglenc, zaselka v občini Duplek. Že kakšne tri tedne je samostojni podjetnik, ki se ukvarja z urejanjem okolja in čiščenjem vodnjakov, opažal, da se na njegovi hiši dogaja nekaj nevsakdanjega: »Obilne padavine in taljenje snega so poskrbeli, da se je nivo podtalnice dvignil. Samo za primerjavo vam povem, da je bila voda v sosedovem vodnjaku včasih globoka samo en meter, zdaj je več kot šest. In dvig vode za dobrih pet metrov je povzročil tudi, da se počasi, ampak vztrajno poseda celoten hrib.« Toda hiša Somerjevih je le ena od petih hiš, ki jih ogroža zemeljski plaz.

Posedanje in razpoke

Sprva je možakar, ki v Ciglencah živi že 51 let, menil, da je pri gradnji hiše, v kateri so živeli že njegovi starši in stari starši, storil kaj napak in se je zato začela posedati. Toda ko je minuli teden pogledal na sosedovo parcelo in uvidel, da se je dvorišče posedlo za dober meter, je vedel, da se pod njihovim hribom dogaja nekaj nenavadnega. Priklicati je želel dupleškega župana Mitjo Horvata, a je njegov telefonski klic sprejela le tajnica. Po posredovanju soseda Rajka Črnka, ki je hišo oddal petčlanski družini v najem, si je župan ogledal nevaren zemeljski plaz. Špranja med staro hišo Somerjevih in pred par leti zgrajenim prizidkom je bila široka že par centimetrov.

»Če bo šlo tako naprej, bo treba hišo zaradi varnosti podreti. Le vprašanje časa je, kdaj se bo sesula,« meni Anton Somer. Tudi tramovi, ki podpirajo streho, so ponekod že dodobra zviti, saj se tla iz dneva v dan udirajo. Ponekod v hiši Somerjevih so že dobrih 30 centimetrov globoke špranje. »Po pravici vam povem, da spim vsega kakšni dve uri na noč. Okrog četrte ure so premiki najhujši. In še tisti dve uri dremam le na eno oko,« je sklenil Somer, ki so ga včeraj obiskali predstavniki civilne zaščite. Opoldne so se na prizorišče plazu pripeljali delavci dupleške občine in s seboj pripeljali plastične ponjave, s katerimi so pokrili plazeči hrib.

Deževje, ki ga vremenoslovci napovedujejo za današnji dan in čez konec tedna, je prebivalcem pognalo strah v kosti. Tudi petčlanski družini s tremi mladoletnimi otroki, ki kot podnajemniki živijo v sosednji hiši. »Za zdaj naša hiša naj ne bi bila v nevarnosti,« je bila kratka in jedrnata mama otrok, starih tri, deset in trinajst let. Podobno meni Milan Vončina, ki se je z ženo in hčerko v Ciglence preselil pred šestimi leti: »Kupili smo hišo v surovem stanju. Dogradili smo notranjost in zunanjost, pred kratkim pa s fasado postavili še piko na i. Ko smo kupili hišo, smo zraven dobili geološke raziskave, da so pod hišo lapornata tla in da s tem ne bi smelo biti nič narobe.« Toda podporni zid, ki stoji na meji zemljišča Vončinovih, je že uničen. Plaz ga je dodobra načel in v njem so do slabega pol metra velike luknje. »Popraviti bo treba tudi greznico, saj ne verjamem, da so odtočne cevi v čistilno napravo še na svojem mestu,« je dejal Vončina.

Občina Duplek denarja za sanacijo plazu nima. Kako tudi, ko pa so vse mogoče rezerve porabili za poplave, ki so naselje ob Dravi prizadele minulo jesen. Včeraj popoldne so si plaz ogledali strokovnjaki, geologi, ki bodo izdelali mnenje o (ne)varnosti za ogrožene hiše in pripravili načrt sanacije.

Zemlja pred hišo

Plazovi se prožijo tudi v okolici Radencev, Ljutomera in na Goričkem. V radenski občini je plaz prizadel več hektarjev veliko območje v naselju Okoslavci na območju kapelskih vinorodnih hribčkov, premika se pokopališče na Kapeli. Ogroženih je več objektov, predvsem stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov, še posebno pri štiričlanski družini Ščančar v Okoslavcih 54, kjer gotovo ni več varno spati. Plaz se je že premaknil do hiše, domači pa so ogorčeni, da odgovorni niso ničesar storili že pred leti, ko so prvič opazili plaz, ki zdaj grozi da bo kmalu zasipal hišo in drugi objekte.

»Že leta 2009 je bilo jasno, da je nekaj narobe, in zdaj se je to jasno potrdilo. Če bi takrat sanirali zadevo ali če bi vsaj pred približno štirinajstimi dnevi pokrili plazišče, da ne bi zatekalo, bi lahko mirno spali«, žalostno razlaga invalidka Kristina Ščančar, ki z možem Viktorjem ter sinom Urošem in hčerko Alenko ne ve, kaj jih čaka.

Tega se zavedajo tudi na občini Radenci, saj smo na kraju dogajanja srečali večjo občinsko delegacijo pod vodstvom podžupana Janeza Konrada. Zraven so bili izvajalci del, ki bodo takoj začeli sanacijo. »Dogovorili smo se, da v sodelovanju s štabom civilne zaščite ter gasilci že takoj pokrijemo plazišče, da ne bi dodatno zatekalo. Ogroženo območje je zelo veliko, zdaj moramo v prvi vrsti rešiti družino Ščančar. Že so naročene železne tračnice, s katerimi bomo poskušali zajeziti nadaljnje plazenje, v prvi vrsti pa moramo poskrbeti za odvajanje voda, ki z zatekanjem samo pospešujejo premikanje zemlje. Res je sicer, da v proračunu ni veliko sredstev za tovrstne nesreče, toda ko gre za človeška življenja, je nujno takojšnje ukrepanje,« nam je povedal podžupan.

Plazovi pa so tudi drugje na tem koncu. Tako v Vadarcih večnega počitka nimajo niti pokojni, saj je ogroženo pokopališče. V Krplivniku v občini Grad se je v bližini gasilskega doma pred dnevi sprožil večji plaz, ki zdaj ogroža tudi nogometno igrišče. Še vedno se premika, zato je v okolici igrišča nevarno. »Še vedno ni jasno, ali bomo lahko letos tukaj odigrali tekme oziroma v kolikšni meri bomo območje sploh lahko sanirali,« je dejal blizu stanujoči nogometaš. V Kovačevcih se je zaradi nevarnega drsečega pobočja iz hiše morala izseliti družina, plaz je odnesel cesto. V Fikšincih na Goričkem pa je že od 14. marca zaradi plazu za ves promet zaprta cesta, ki pelje v sosednjo Avstrijo. Obvoza ni!

Deli s prijatelji