UBIJALSKO VREME

Plaz zasul hlev in usmrtil živali, ljudje v čolnih do vasi

Objavljeno 12. februar 2014 15.32 | Posodobljeno 12. februar 2014 15.33 | Piše: STA, A. K.

Vreme je znova terjalo svoj davek. Reke po državi so narasle, zaradi podrtega drevja pa so zaprte številne ceste.

Poplave v Rakeku.

LJUBLJANA – Medtem ko se po dobršnem delu države nadaljuje odpravljanje posledic vremenske ujme, vremenoslovci svarijo pred povečanim pretokom rek in nevarnostjo poplav. Poplavljena območja na Ljubljanskem barju in ob Krki se bodo povečevala, pretok Vipave, ki je poplavila v obsegu običajnih poplav, pa se bo postopno zmanjševal. Na Arsu opozarjajo, da je zaradi večjih količin padavin v območju vodotokov poplavna ogroženost po državi povečana.

Plaz zasul hlev

V Florjanu pri Šoštanju se je ponoči sprožil velik plaz, ki je zasul hlev. Živali gasilcem ni uspelo rešiti. Plaz sicer ogroža tri stanovanjske hiše, njihovi stanovalci pa so se s pomočjo gasilcev že izselili, so sporočili iz celjskega centra za obveščanje. Šoštanjski župan Darko Menih je v izjavi za medije dejal, da razmere na terenu rešujejo gasilci in delavci.

Rešili sedem hiš

Mirno niso spali niti prebivalci ob Planinskem polju. V torek je visoka voda v Planini začela ogrožati sedem hiš. Po terenskem ogledu se je v Planino napotila ekipa 30 pripadnikov Slovenske vojske (SV), ki so skupaj z gasilci napolnili 250 vreč s peskom in jih namestili ob ogroženih hišah. Dodatno so napolnili še 300 vreč, ki so pripravljene za morebitno uporabo. Predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič je povedal, da je voda naraščala izjemno hitro in da takega naraščanja vode ne pomnijo niti najstarejši prebivalci Planine. 

Zaradi podrtega drevja in električnih drogov so še vedno zaprte številne regionalne in tudi lokalne ceste.

Do vasi le v čolnih

Prestrašeni so bili tudi prebivalci Jakovice v občini Logatec. Voda je ponoči namreč začela zalivati še edino cesto, ki je Jakovico povezovala z Lazami in preostalim svetom. Gasilci so z nasipi cesto zavarovali, hiše pa za zdaj niso ogrožene.

Take sreče pa niso imeli prebivalci Šmarate v Loški dolini. V jutranjih urah je voda začela zalivati povezovalno cesto Šmarata–Kozarišče, zato so krajani svoje avtomobile prepeljali v vas Kozarišče, do koder se zdaj lahko pripeljejo le s čolni.

Padavine bodo večinoma ponehale

Popoldne bodo padavine večinoma ponehale, najpozneje v vzhodnih krajih, na zahodu se bo delno zjasnilo. V vzhodni Sloveniji bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V četrtek bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne se bo na zahodu znova pooblačilo, pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od –5 do 0, v alpskih dolinah do –7, na Primorskem okoli 4, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem in v vzhodnih krajih do 11 stopinj Celzija.

Kakšno je stanje pri vas? Pošljite nam fotografije!

Deli s prijatelji