PO KATASTROFI

Plaz uničil hišo, 
nov dom že stoji

Objavljeno 04. julij 2016 17.35 | Posodobljeno 04. julij 2016 17.36 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Gričarjevi iz Štravberka neizmerno hvaležni vsem, ki so jim pomagali do strehe nad glavo.

Predstavnici OZRK Novo mesto Barbara Ozimek in Milena Blatnik sta se s spominsko diplomo zahvalili številnim donatorjem. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

GORENJE KRONOVO – »Pred uničujočim plazom smo živeli normalno, mirno. Nikoli si ne bi mislila, da se lahko življenje v trenutku povsem postavi na glavo. To se je zgodilo nam, v nekaj minutah se je sesulo vse, v kar smo leta in leta vlagali. Bilo je težko, veliko odrekanja je bilo potrebnega, da smo zgradili nov dom, a sta se pri tem pokazali nesebična pomoč in dobrota številnih ljudi. Zato vsem ljudem dobrega srca in odprtih rok iskrena hvala,« ni mogla skriti ganjenosti Mateja Gričar. Z možem Ivanom in sinom Rokom so pred letom in pol, bil je 10. september 2014, zaradi plazu ostali brez doma. Velika plazeča gmota zemlje, ki je zgrmela s pobočja nad domačijo, je dobesedno zasula dobršen del doma, v trenutku uničila vse odrekanje zadnjih let in izničila že začrtano prihodnost. Zemlja je vdrla v hišo ter napolnila spalnico in otroško sobo, pohištvo v obeh prostorih je zdrobilo. Kaj bi bilo, če bi bil tisto sredo dopoldne kdo doma? O tem Gričarjevi raje ne razmišljajo. Bivanje v 20 let stari hiši ni bilo več varno, Ivan in Mateja sta se preselila k Ivanovim staršem v staro hišo na domačiji, Rok je hodil spat k teti v Brusnice.

Pomagali tudi bralci Slovenskih novic

A to je bila le začasna rešitev, po tehtanju različnih možnosti je padla odločitev, da Gričarjevi kupijo parcelo v Gorenjem Kronovem in začnejo graditi. Ob tem pa smo Slovenci znova pokazali, da znamo in želimo pomagati ljudem v stiski, v akcijo zbiranja pomoči ste se prek Krambergerjevega sklada vključili tudi bralci Slovenskih novic.

»Ob katastrofi, ki je ni mogel nihče predvideti niti preprečiti, smo se na območnem združenju odločili, da odpremo poseben račun za izgradnjo novega doma družine Gričar. Začeli smo tudi zbirati denar s pomočjo naših prostovoljcev, ki so organizirali zbiralne akcije od hiše do hiše po nekaterih krajevnih organizacijah Rdečega križa, to so Brusnice, Stopiče, Šmarjeta, Šmihel pri Žužemberku in Gotna vas. Pojavila se je pobuda za organizacijo humanitarne prireditve, ki je bila speljana oktobra 2014 z veliko prizadevanja glasbenika Gašperja Riflja pod naslovom Praznik dobrote, v okviru OZRK Novo mesto smo pripravili tudi humanitarni pohod na Gorjance,« je aktivnosti Rdečega križa nizala članica Območnega odbora RK Novo mesto Milena Blatnik.

Gričarjev dom je rezultat velike dobrodelnosti, samo na OZRK so zbrali 37.000 evrov in jih porabili za stroške materiala in poplačilo nekaterih obrtnikov. Denar je prispevalo veliko posameznikov ter 50 podjetij, organizacij in društev, z materialom in storitvami pa se je v akcijo vključilo 23 podjetij. Seveda pa so Gričarjevi veliko postorili in prispevali tudi sami.

»Hvaležni smo prav vsakemu, ki je pomagal, da smo dobili nov dom. Ne bi našteval posameznikov, ker bi zagotovo kakšnega pozabil,« ni mogel skriti solza Ivan Gričar, ki z ženo in sinom že biva pod novo streho. Tu imajo svoj prostor tudi Ivanovi starši, ki pa so za zdaj še v Štravberku, kjer skrbijo za kmetijo. 

Deli s prijatelji