OKOLJU NEPRIJAZNE

Plastična vrečka potrebuje od 500 do 1000 let, da se razgradi

Objavljeno 03. september 2011 12.17 | Posodobljeno 03. september 2011 12.17 | Piše: Mo. S.

Predvidoma naslednje leto bo stopil v veljavo zakon o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk

Plastične vrečke
Plastične vrečke so preproste za uporabo, cenovno dostopne, lahke in vodoodporne, zato so skorajda vedno dobrodošle. Mnogi pa ne vedo, da jih povprečni Slovenec na leto uporabi od 150 do 300, vsako pa uporablja le 20 minut – med potjo od prodajalne do doma –, nato pa jo zavrže. A ob tem se ne zaveda, kakšno škodo dela okolju, v katerem namerava še dolgo živeti in ga nato zapustiti nič krivim potomcem.

Odločitev, ali res potrebujete še eno, je vaša

K sreči so mnoge prodajalne začele omejevati porabo vrečk za enkratno uporabo (tiste, ki jih pri blagajni lahko dobite zastonj), ponekod pa še vedno naletimo na brezbrižno ravnanje. Se tudi vam dogaja, da kupite le en izdelek, prodajalka pa vam v roke potisne ogromno vrečo, v katero naj bi kupljeno spravili? Bodite odločni in jo prijazno zavrnite, saj imate doma zagotovo na kilograme podobnih vreč, za katere sploh ne veste, kaj bi z njimi.

V trgovino z vrečo in nakupovalnim listkom

Ponujamo vam nekaj rešitev, kako porabo plastičnih vreč dodobra omejiti. Ko greste v trgovino, nosite vrečo s seboj. Tako vam ne bo treba kupovati nove, izogibajte pa se tudi tistih, ki jih lahko dobite brezplačno. Seveda jih pri kupovanju sadja in zelenjave potrebujete, vendar lahko več različnih izdelkov položite le v eno vrečo. Pazite le, da jih boste pred tem stehtali posebej. In še en nasvet: v trgovino pojdite z nakupovalnim listkom in se tako izognite nakupu stvari, ki jih ne potrebujete.

Naredite si unikatno vrečo

Vse bolj moderne postajajo nakupovalne vreče iz tekstila. Lahko jo operete, z njo nimate stroškov, pa še vzdržljiva je. Če ste vsaj malo ustvarjalni, jo lahko opremite po svojih željah; nanjo našijte zanimive motive, ki vas spravljajo v dobro voljo, in v trgovino se boste tako prav radi odpravili.

Obstaja več okolju prijaznejših alternativ

Za nakupovanje so primerne tudi platnene in papirnate vreče, torbe, nahrbtniki ter celo pletene košare, v katerih se dobrine ne bodo zmečkale. Če se v trgovini spomnite, da vreče nimate s seboj, kupite večjo in močnejšo, da jo boste lahko še večkrat uporabili, konec koncev pa lahko prodajalca prosite tudi za kartonasto škatlo, ki vam bo tudi doma prišla prav.

Z njo oblecite koš za smeti

Ker ima tudi plastična vreča omejeno življenjsko dobo, lahko z njo mirno oblečete koš za smeti. Ko vam res ne služi več, pa jo odvrzite v zabojnik za plastiko oziroma embalažo. Ponekod ponujajo biorazgradljive vrečke, ki so prav tako vzdržljive, uporabite pa jih lahko tudi za biološke odpadke in jih odvržete skupaj z njimi. Saj ločujete, kajne?

Iz nafte na krožnik ...

In zakaj je omejevanje porabe plastičnih vrečk tako nujno? Ker so izdelane iz nafte, naravnega plina ali drugih petrokemičnih derivatov in zato potrebujejo od 500 do 1000 let, da se razgradijo. Pri tem pa ne zgnijejo, ampak le razpadejo na delčke, ki jih deževnica izpira in jih nosi s seboj do potokov, rek, jezer in morij. Delci tako končajo v želodcih živali in tudi na človeškem krožniku, zato res pazite, da plastične vreče nikoli ne odvržete na prostem. Vsako leto pogine na milijone živali le zato, ker so vrečo zamenjale za hrano ali pa so se vanjo zapletle.

Vsak začetek je težak, a na koncu boste zadovoljnejši

Dokler v veljavo ne stopi zakon o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk (predvidoma leta 2012), ki bo prodajalce med drugim postavil pred izbiro, ali plačajo okoljski prispevek ali pa potrošniku ponudijo tekstilno vrečko, je odločitev v rokah vsakega posameznika. Če boste v svojem gospodinjstvu zavestno omejili porabo plastičnih vrečk, bo vaša nova navada sčasoma postala popolnoma samoumevna. Pa še narava vam bo hvaležna.

Deli s prijatelji