NAJ PIRHI 2016

Planika, nagelj ali lipov list na pisanko

Objavljeno 05. marec 2016 10.42 | Posodobljeno 05. marec 2016 10.43 | Piše: Jaroslav Jankovič

Do razstave in razglasitve natečaja Novic Naj pirhi 2016 so še trije tedni.

Lanska zmagovalna poslikava Jože Jamšek. Foto: Jaroslav Jankovič

LJUBLJANA, RENKE – Včeraj je le posijalo sonce in v toplem jutru so nam misli poskočile k vikendu pod modrim nebom. Žal ne bo tako, že danes zvečer naj bi deževalo po vsej Sloveniji. Pomladni deževni dnevi pa so kot nalašč za umetniški nemir. Še dobri trije tedni nas ločijo od jubilejne, 20. razstave pirhov letošnjega natečaja Naj pirhi 2016. Kot smo vam zaupali že v prejšnjem sobotnem prispevku, bo letos slavnostna razglasitev naj pirhov v Grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu. Sponzorji so letos dogodku posebno naklonjeni, zato ustvarjalce najlepših pirhov čakajo zares bogate nagrade. 
Povejmo še enkrat, da smo letos trem tradicionalnim kategorijam – ljudski, umetniški in otroški – dodali še inovativno kategorijo, v kateri se pričakuje izvirnost ideje, tehnologije in končnega izdelka.

Kategorije

Kategorije, v katerih lahko letos sodelujete na natečaju, so:

1. ljudska,
2. umetniška,
3. otroška,
4. inovativna.

Grunta nekaj novega

Za namig smo povprašali lansko zmagovalko v umetniški kategoriji, 52-letno Jožo Jamšek iz Renk, ki bo tudi letos sodelovala in nam poslala svoje izdelke. »Vsega vam še ne morem povedati, niti pokazati, še malo razmišljam, lahko pa rečem, da gruntam nekaj novega.« 
Jamškova živi deloma v Ljubljani in deloma v Renkah v svoji domači hiši na desnem bregu Save. Hiša je vpeta v strmino nad Savo, čeznjo vodi viseči most.

Majhna delovna miza, nanjo je pripeta delovna luč z gibljivim vratom, s katerim svetlobo pripelje nad svoje snežno bele pirhe. »Ne vem, od katerih kokoši so, čisto beli, nikoli prej nisem imela takih.«

Medtem ko je lani poslikala tri pirhe z metulji, ki jih slika že 20 let, bo letos poskušala na krivino pisanke prenesti rozeto s tradicionalnim motivom. Kot nam je pojasnila, je mandala ali bolj slovensko rozeta simetrična risba ali poslikava v krogu. Poznamo povsem abstraktne rozete, v katerih se prelivajo barve, znane so rozete na srednjeveških cerkvah, Jamškova pa že od srede 90. let slika rozete s tradicionalnimi slovenskimi motivi. »Od listov lipe, planike, nageljnov in podobno.« Motiva poslikave pirhov še ni izbrala.

Lansko leto je ustvarila tri pirhe z metulji. »Delam postopoma, jajca spiham, nato s svinčnikom narišem risbo, pustim ležati za kak dan, nato jo dodelujem.« Lani je pirhe poslikala s tušem in tempero: »Za letos se še nisem odločila, morda bom uporabila akril.«

Zakaj je lani poslikala le tri jajca? Običajno si predstavljamo pehar ali košarico pisank. »Kaj ni dovolj?« nas je vprašala. »Za osnovno risbo potrebujem uro, za poslikavo še uro, a dodelavo še eno uro, se pravi tri ure za eno pisanko.«

20. natečaj Naj pirhi Slovenskih novic 2016

Zbiranje pirhov v uredništvu Slovenskih novic od vključno 14. 3. do vključno 22. 3. 2016

- sreda, 23. 3. 2016
11.00: komisijski pregled vseh prispelih pirhov, določanje
zmagovalcev v posameznih kategorijah
- četrtek, 24. 3. 2016
Razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad
- petek, 25. 3. 2016
10.00–18.00: razstava
- sobota, 26. 3. 2016
Članek v časopisu in na spletu o petkovem (25. 3.) odprtju razstave, predstavitev zmagovalcev in pokroviteljev ter povabilo bralcem k ogledu razstavljenih pirhov.
10.00–18.00: razstava
14.00–16.00: praktični prikaz izdelovanja pirhov
- nedelja, 27. 3. 2016
10.00–18.00: razstava
14.00–16.00: praktični prikaz izdelovanja pirhov
- ponedeljek, 28. 3. 2016
10.00–18.00: razstava



Bogate nagrade

Letošnji nagradni sklad je najbogatejši do sedaj. Slovenske novice bodo avtorje zmagovalnih pirhov bogato nagradile. Najboljši trije ljudski umetniki bodo prejeli Tušev darilni bon, ki ga bodo lahko unovčili v kateri koli njihovi trgovini. Prav tako si bodo nakup v trgovinah Tuš privoščili avtorji najlepših pisank v umetniški kategoriji.

Za najmlajše umetnike otroške kategorije bodo poskrbeli v Müller Drogeriji, d. o. o., kjer si bodo nagrajeni otroci v okviru vrednostnega kupona izbrali, kar bodo želeli. Avtor najbolje ocenjenih pisank v letos novi inovativni kategoriji pa bo prejel nagrado Zlatarstva Mandić iz Murske Sobote.

Za konec, spoštovani bralci, naj vas povabimo k razmisleku o tehniki poslikave in motivu, ki bi ga prenesli na belo velikonočno jajce.

Časa je dovolj, saj bomo pirhe zbirali od 14. do vključno 22. marca. Za vsa vprašanja smo vam na voljo vsak dan, od 8. do 15. ure, v uredništvu Slovenskih novic.

Deli s prijatelji