OPRAVIČEVANJE

Plagiator Jaklič: Odvzem magisterija je nepravnomočen

Objavljeno 31. januar 2012 17.17 | Posodobljeno 31. januar 2012 19.05 | Piše: M. U., STA

Vse podatke za magisterij naj bi pridobil sam.

Marko Jaklič

LJUBLJANA – Direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič je spisal pismo, v katerem pojasnjuje okoliščine, kako mu je senat ekonomske fakultete v Ljubljani odvzel naziv magistra znanosti. Poudarja, da je odvzem nepravnomočen, zoper odločitev senata je namreč sprožil pravne postopke, ker je bil postopek po njegovih navedbah izveden v nasprotju s pravili. Nad Jakliča pa se je, kot je znano, spravila tudi protikorupcijska komisija, ki se ukvarja z morebitnimi škodljivimi posledicami za Lekarno Ljubljana, ki jo še vedno vodi Jaklič.

Jaklič naj bi vse podatke za magisterij pridobil sam

Jaklič zagotavlja, da v javnosti krožijo številne nepopolne, prikrojene in celo povsem izmišljene informacije o njegovem magistrskem delu. Zagotavlja, da je v svoji magistrski nalogi uporabil izključno podatke, ki jih v okviru raziskovalnih del pridobil sam, in podatke, ki so vsakomur dostopni iz javnih zbirk podatkov.

Če bi res uporabil skupne podatke, mu jih ne bi bilo potrebno citirati

Ob tem navaja, da je soavtor raziskovalnega dela ter da preostala avtorja – Gregor Artač in Boštjan Aver – nista nasprotovala temu, da v svojem magistrskem delu uporabi tudi podatke iz teh del. Hkrati pa trdi, da sta Artač in Aver podatke, ki jih je sam uporabil v magistrskem delu, šele potem v raziskovalnih delih nadgradila, njunega prispevka pa v svoji magistrski nalogi ni uporabil. Hkrati poudarja, da je šlo za interna gradiva, ki jih je naročila Vzajemna za potrebe postopkov pred uradom za varstvo konkurence. »Se pravi, da mi celo v primeru, da bi res uporabil naše skupne podatke, teh ne bi bilo treba citirati,« je zapisal.

MOL zagotavlja, da zaradi Jakliča ugled Lekarn ni bil okrnjen

Poleg tega Jaklič trdi, da je bil ves postopek odvzema magisterija izveden v nasprotju z osnovnimi pravili, ki veljajo za take postopke. Oglasili so se tudi v  Mestni občini Ljubljana, kjer so prepričani, da s ponovnim imenovanjem Jakliča na mesto direktorja Lekarne Ljubljana, kljub temu, da mu je bil odvzet naziv magistra znanosti, ni porušen ugled in dobro delovanje zavoda.

Deli s prijatelji