MARIBORSKI PRORAČUN

Plačo višjo kot Janković, za socialo pa ni denarja

Objavljeno 14. december 2014 16.22 | Posodobljeno 16. december 2014 10.58 | Piše: Ma. F.

Bruto plača župana Andreja Fištravca je za letošnji november znašala 4204 evre, kar je več, kot je prejel ljubljanski župan.

Fištravcu izbiranje nepolitičnih kadrov ne gre ravno dobro od rok.

MARIBOR – Mariborska občina je zaradi finančne stiske med drugim odpovedala tudi praznične koncerte, vendar so vskočili sponzorji, zaradi katerih bo program kljub temu izveden. 

Napovedano varčevanje v proračunih za prihodnji dve leti pa v Mariboru še vedno povzroča burne odzive, ob čemer se poraja vprašanje, ali si vodilni, vključno z županom Andrejem Fištravcem, zaradi finančnih težav nameravajo znižati plače. Kot so za Delo povedali na občini, načrtujejo »temeljito reorganizacijo«, več pa niso želeli razkriti.

Novembra za plače namenili 512 tisočakov

V novembru so plače vseh zaposlenih s prispevki delodajalca na mariborski občini skupaj nanesle za dobrih 512.000 evrov, skupaj z materialnimi stroški pa približno 543.000 evrov. Bruto plača župana Fištravca je za letošnji november znašala 4204 evre, njegov svetovalec Marko Kovačič pa je prejel 2217 evrov bruto, piše Delo. Za primerjavo: ljubljanski župan Zoran Janković je novembra prejel 4112 evrov bruto plače, celjski župan Bojan Šrot pa zaradi nepoklicnega opravljanja funkcije 1768 evrov bruto. Tudi direktor mestne uprave Damjan Lah prejme višje plačilo od ljubljanske in celjske kolegice. Njegova plača v novembru je znašala 3584 evrov bruto.

Fištravec je torej bolje plačan kot Janković, v mestnem proračunu pa so obenem predvideni drastični rezi. Usoda najrazličnejših mariborskih zavodov in društev je tako zelo negotova, brez dela pa bi ostalo kar nekaj ljudi.

Objavljamo odgovor Mestne občine Maribor: Fištravec nima višje plače od Jankovića

»Plača župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankoviča je bila objavljena v višini osnovne vrednosti plačnega razreda, kar znaša za 59. plačni razred 4.112,68 EUR bruto.

Plača župana Mestne občine Maribor dr. Andreja Fištravca spada v 57. plačni razred, kar znaša 3.814,13 EUR bruto.  Znesek, ki smo ga posredovali novinarju, je bil 4.204,32 EUR bruto, saj zajema tudi znesek za delovno dobo. Podatka torej nista primerljiva, kajti če primerjamo samo podatka o plačnem razredu, ima župan MO Maribor nižjo plačo. Enako velja tudi za direktorja Mestne uprave Mestne občine Maribor Damjana Laha.

Gospod Lah spada v  53. plačni razred, kar znaša 3.280,48 EUR bruto, znesek 3.583,60 EUR bruto pa zajema delovno dobo.«

Kabinet župana,
Mestna občina Maribor

 

Deli s prijatelji