NA KOŽO

Placebo učinki 
tudi v letu 2017

Objavljeno 27. december 2016 23.35 | Posodobljeno 27. december 2016 23.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Kljub silnemu optimizmu je marsikdo, ki se namerava upokojiti, lahko zaskrbljen.

Da nam bo v novem letu bolje oziroma da bomo v letu 2017 le še uspešnejši, verjame, to so pokazali rezultati anket, približno (skoraj) polovica državljanov Slovenije. To naj bi bila, skratka, dobra novica. Saj niti placebo učinek 50-odstotnega optimizma ne bi smel biti zanemarljiv.

Drži, da optimizma res ne primanjkuje, so s tem, ko so podprli prenovo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), dokazali tudi predstavniki vlade, delodajalcev in delavcev. Četudi so pristojnosti ESS – zaradi večje učinkovitosti slednjega? – omejili na obravnavo strateških vprašanj, sistemske zakonodaje in ključnih dokumentov. So pa sočasno ustanovili nov delovni organ ESS: kolegij ESS. Marsikdo se mogoče še spomni, kako smo se v socializmu norčevali iz le navidezno koristnega ustanavljanja novih delovnih teles in dodatnih organov, češ takrat, ko nismo sposobni ali ne želimo rešiti nekega problema, za dodatno mlatenje prazne slame ustanovimo novo komisijo, nov odbor ali, zakaj pa ne, nov kolegij. Sodelujoči v tripartitno sestavljenem ESS se sicer s takšnim »norčevanjem« najverjetneje ne bi strinjali. Točno, če bi se, ne bi podpisali novih pravil o delovanju ESS. Kako že pravimo? Da imajo vsake oči svojega malarja. Iz več razlogov, včasih celo finančnih.

Kaj pravite, kako bodo optimistični člani ESS komentirali zadnje sporočilo Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) za javnost? KSS je namreč ogorčeno ugotovil, da je ministrica za delo in socialne zadeve dr. Anja Kopač Mrak v tajnosti in enostransko močno skrčila pravice zavarovancev. Skrčila, ja. Kako, s čim? Ker je odobrila novi pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki začne veljati že 1. januarja 2017. Ker se bo zaradi tega prispevna stopnja z novim letom znižala z 9,25-odstotne na 8-odstotno. Takšno enostransko tajno nižanje pravic delavcev pa po prepričanju KSS nedvomno pomeni nedopusten poseg v pravice tako imenovanih zavarovancev za poklicno pokojnino. »Z novim letom se prispevna stopnja zanje zniža na sramotnih 8 odstotkov, tako da bodo zavarovanci, ki imajo pravico do treh mesecev dodatne pokojninske dobe za eno leto dela v kakor beneficiranem sistemu, lahko po novem upokojili kvečjemu mesec dni prej,« so zgroženi v KSS. No, če so zavarovanci optimistični, jim bo vsekakor lažje. Kljub silnemu optimizmu je marsikdo, ki se namerava upokojiti, lahko zaskrbljen.

Deli s prijatelji