ANKETA

Plače: vlada ni preveč popustila sindikatom javnega sektorja

Objavljeno 16. december 2014 09.13 | Posodobljeno 16. december 2014 09.14 | Piše: STA, M. U.

Anketa Dela: Sporazum o plačah ni najboljši.

V GZS in v sindikatih imajo različne številke o številu stavkajočih.

LJUBLJANA – Vlada ni preveč popustila sindikatom javnega sektorja pri dogovoru o varčevalnih ukrepih na področju plač, meni 45 odstotkov vprašanih v anketi Dela, 41 odstotkov pa je tudi takšnih, ki menijo, da je bila vlada preveč popustljiva. Sam sporazum po mnenju anketirancev ni prav dober za Slovenijo. Da je doseženi dogovor o varčevalnih ukrepih zelo dober, menita le dva odstotka vprašanih, da je dober, pa 20 odstotkov. Da dogovor ni niti dober niti slab, je odgovorilo 26 odstotkov vprašanih. Za 21 odstotkov je dogovor slab, za 16 odstotkov pa zelo slab.

Boj proti korupciji: Slovenija ni uspešna

Ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji jih je v anketi Dela zanimalo, kako javnost ocenjuje prizadevanja države na tem področju. Največ, 42,2 odstotka jih je prepričanih, da Slovenija pri tem ni uspešna, za 37,2 odstotka pa sploh ni uspešna. Da je država na področju boja proti korupciji uspešna, meni 12,5 odstotka anketirancev, da je zelo uspešna, pa le 0,3 odstotka.

Na vprašanje, kako komentirajo, da je Slovenija v primerjavi z lanskim letom na lestvici Transparency International napredovala za štiri mesta, jih je osem odstotkov odgovorilo, da je to dobra novica, saj se stanje izboljšuje. Za 26 odstotkov je to dobra novica, a da še nič ne pomeni, 32 odstotkov pa jih je odgovorilo, da to ne pomeni nič posebnega, saj je napredek premajhen. Da je novica slaba, saj izboljšanja skoraj ni, meni 32 odstotkov vprašanih.

Anketo je opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik 9. in 10. decembra na vzorcu 401 anketiranca.

Deli s prijatelji