STARŠI

Plačani očetovski dopust se podaljšuje na 30 dni

Objavljeno 03. april 2014 19.29 | Posodobljeno 03. april 2014 19.30 | Piše: STA, Mo. S.

Sprememba se bo uveljavila po tem, ko bo gospodarska rast v državi 2,5-odstotna, do 30 dni plačanega očetovskega dopusta pa bi prišli postopoma v treh zaporednih letih.

Bistvo meje ni omejevanje otrok in mladostnikov, ampak zagotavljanje varnosti.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) je z 48 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Zakon podaljšuje plačani očetovski dopust s 15 dni na 30, kar pomeni, da se celotno trajanje dopusta ob rojstvu otroka za starše skupaj podaljšuje z 12 mesecev na 12,5 meseca.

Pogoj: 2,5-odstotna gospodarska rast

V prehodnih določbah je opredeljeno, da se bo sprememba uveljavila po tem, ko bo gospodarska rast v državi 2,5-odstotna, do 30 dni plačanega očetovskega dopusta pa bi prišli postopoma v treh zaporednih letih.

Zakon deli dopust ob rojstvu otroka na materinski, očetovski in starševski dopust. Materinski dopust, ki je bil do zdaj imenovan porodniški dopust, ostaja dolg 105 dni, 15 dni pa mora mati obvezno izkoristiti. Vsak od staršev ima pravico do 130 dni starševskega dopusta, ki je bil do zdaj imenovan dopust za nego in varstvo. Mati lahko na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče lahko prenese na mater vseh 130 dni starševskega dopusta.

Urejanje pravic staršev

Po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak je pomembna novost tudi v tem, da zakon na ustreznejši način ureja pravice socialnih staršev, ki dejansko negujejo in varujejo otroka. Zakon zmanjšuje tudi administrativna bremena za delodajalce, zagotovil pa bo, tako ministrica, tudi preprostejše in cenejšo delo na centrih za socialno delo.

Deli s prijatelji