NEPLAČNIKI

Plačali vse položnice, a jim grozijo z odklopi

Objavljeno 14. februar 2017 19.45 | Posodobljeno 14. februar 2017 19.45 | Piše: Mojca Marot

Družba Atrij dobaviteljem ne plačuje redno stroškov skupne elektrike, ogrevanja. Nekateri etažni lastniki blokov zaskrbljeni, ker Elektro Celje napoveduje ukrepe.

Tudi v tej stolpnici na Miklošičevi 1 v Celju, kjer je upravnik družba Atrij, so etažni lastniki zaskrbljeni, da bo Elektro Celje uresničil namero in jih pustil v temi.

CELJE – Danes se izteče rok, ki ga je hčerinska družba Elektra Celje Ece postavila družbi Atrij, da poravna dolg, ki ga dolguje za neporavnano električno energijo za skupne prostore v večstanovanjskih in tudi nekaterih poslovnih stavbah v Celju in drugod, kjer je upravitelj. 
Najprej je pisma, da Atrij dolguje denar, stanovalcem oziroma etažnim lastnikom nekaterih blokov v nabiralnike razdelila družba Ece, prejšnji teden pa je uporabnike o dolgovih na oglasnih deskah obveščala tudi družba Elektro Celje. Gre za neporavnane obveznosti za skupno elektriko, a Atrij dolguje denar še družbi Simbio za odvoz odpadkov pa tudi Energetiki Celje za ogrevanje.

Dolg nastaja že dolgo

»S tem dopisom vas obveščamo, da na vašem merilnem mestu že dlje nastaja dolg za plačilo stroškov električne energije za skupne prostore. Ta trenutno znaša 2112,23 evra. Upravnik, ki ste ga pooblastili za posredovanje plačil in urejanje pogodbenega razmerja z nami, podjetje Atrij Celje pa kljub večmesečni zamudi do danes dolga ni poravnal oziroma se ni držal dogovora, ki ga je z nami sklenil glede poplačila.« Tako piše v dopisu, ki so ga prejeli nekateri stanovalci oz. etažni lastniki v blokih in stolpnicah, katerih upravnik je Atrij. 
»S tem Ece stopnjuje pritisk tudi na nas, lastnike, da bi zamenjali upravnika. O tem, koliko znaša celoten dolg Atrija do njih, molčijo,« pravi eden od etažnih lastnikov, ki nas je seznanil z zapletom, a ne želi biti imenovan. 
Stanovalce skrbi, da bodo hodniki zaradi dolga morda že danes ostali v temi in da bodo obstala tudi dvigala, še bolj pa jih skrbi, da jih bodo dobavitelji terjali za plačilo položnic, ki so jih Atriju že plačali. »Tega si preprosto ne predstavljam. Že tako imam skromno pokojnino, ki komaj zadošča za plačilo vseh položnic in najnujnejše hrane. Da bi še enkrat plačala tisto, kar sem že, ne pride v poštev,« se huduje stanovalka enega od blokov. 
Stanovalce v večstanovanjskih zgradbah pred izklopom ščiti energetski zakon, četudi so v Elektru Celje zapisali, da bodo, če plačila ne bodo prejeli, prisiljeni ukrepati. Kar pomeni, da bodo začeli tudi izklapljati na posameznih merilnih mestih. »Skrbi nas, da se bomo obrisali pod nosom za denar, ki se je doslej nabral v rezervnem skladu. Če bo na primer treba nujno obnoviti zelo dotrajane stopnice, denarja v skladu, iz katerega se običajno krijejo takšne večje investicije, ne bo in bodo računi polno bremenili nas, etažne lastnike,« še opozarja zaskrbljeni bralec.

Dolžni tudi za ogrevanje in smeti

Kot pravijo v Elektru Celje, so se za obveščanje etažnih lastnikov odločili predvsem zato, ker dolg nastaja že nekaj časa. »Doslej se možnosti odklopa merilnih mest za električno energijo v skupnih prostorih nismo odločili, saj se zavedamo, da je to skrajni ukrep. Ne nazadnje smo odgovorni do okolja, v katerem živimo, in tudi prepričani, da se bo v dobro vseh odjemalcev našla ustrezna rešitev. V primeru, da kljub številnim aktivnostim v smeri poplačila nastali dolg za plačilo stroškov električne energije za skupne prostore ne bo poravnan, pa bomo primorani ukrepati skladno s 151. členom energetskega zakona,« so zapisali v Elektru Celje. Se pravi, da bodo začeli tudi z odklopi elektrike. 
In kaj na vse to pravijo v družbi Atrij? »Ni v pristojnosti upravljavca elektrodistribucijskega omrežja, da se vmešava v razmerja med etažnimi lastniki in upravniki. Zato je dejanje Elektra Celje in hčerinske družbe Ece nerazumljivo in brez osnove, razen če niso zadaj kakšni drugi razlogi, ki nam niso poznani,« pravi direktor Atrija Radovan Cink. Dodaja, da je Atrij skupaj z družbo Atrij Fisa tudi že poravnal večino svojih obveznosti.

A družba Atrij ne dolguje denarja samo za elektriko, ampak tudi za odvoz odpadkov družbi Simbio. »Dolg do Simbia znaša 138.000 evrov in je v izvršbi,« pojasnjuje Helena Kojnik, predstavnica za stike z javnostmi omenjene družbe in tudi Energetike Celje. Koliko Atrij dolguje Energetiki za ogrevanje, Kojnikova za zdaj ne želi razkriti, saj dogovori o poplačilu dolga pravkar potekajo. »Poslovni odnos z Atrijem, ki je največji upravnik na našem področju, je kompleksen in predmet neprestanih dogovorov in sporazumov, usmerjenih v normalizacijo poslovanja,« pravi Kojnikova. Dodaja, da so nekatere težave že rešili. Tako, denimo, sanitarno toplo vodo že zaračunavajo neposredno odjemalcem. Podobno želijo urediti tudi področje daljinskega ogrevanja in dobave zemeljskega plina, ki pa je zelo kompleksno.

 

Deli s prijatelji