SREČNEŽI

Pivovarna Laško: z delnico zamenjali golfa za stanovanjsko hišo

Objavljeno 18. april 2015 12.57 | Posodobljeno 17. april 2015 19.13 | Piše: E. N.

Pravijo, da borza ni za tiste s šibkim srcem. A včasih se izplača: prikazali vam bomo, kako so tisti, ki so si upali tvegati (in imeli srečo), svojega golfa ob pomoči delnic Pivovarne Laško, takrat ko so bile vredne toliko kot burek, zamenjali za pravo pravcato stanovanjsko hišo. Pa še za nekaj opreme bo ostalo.

Naša namišljena družina Novak svojega starega golfa ni zamenjala za novega, ampak je privarčevane evre konec leta 2013 vložila v nakup delnic Laškega. Izplačalo se jim je: danes imajo za novo hišo ali pa za štiri mercedese.

O poslovnih potezah eksšefa Pivovarne Laško Boška Šrota ne kaže izgubljati besed. Za potrebe te analize si ga bomo izposodili le toliko, da povemo, da je zaradi njega in njegovih mahinacij cena delnice pivovarne leta 2013 strmoglavila na vrednost enega bureka na ljubljanski železniški postaji.

Vendar so se tisti, ki so v decembrski noriji leta 2013 znali špekulirati, ta teden bogato omastili. Manj kot leto in pol je bilo potrebno, da si je Laško opomoglo in pritegnilo strateškega lastnika, Heineken. Za delnico je, kot vemo, ta teden ponudil 25,56 evra.

Računica, kako so si tisti, ki so verjeli v pivo s kozorogom, bogato opomogli, je enostavna:

  • 4. decembra 2013 je delnica Laškega upadla na novo zgodovinsko dno. Vredna je bila samo še 3,30 evra.
  • Kdor je takrat zbrani denar za nakup avta srednjega razreda (npr. VW golf) v znesku 20.000 evrov vložil v delnice Laškega, je storil pametno potezo.
  • S tem denarjem je takrat lahko kupil 6060 delnic Pivovarne Laško.
  • Manj kot leto in pol kasneje Laško kupi Heineken. Za delnico ponudi 25,56 evra.
  • Naš veseli kupec za 6060 delnic dobi kupnino v višini, pozor, 154.893,60 evra (zaradi poenostavitve smo znesek borznoposredniških provizij zanemarili, seveda pa je treba upoštevati tudi neizogibno plačilo davka).

Povedano po domače: iz kupnine za golfa je v manj kot letu in pol nastalo dovolj denarja, da naš veseli kupec danes lahko kupi lepo družinsko hišo pa še nekaj malega za pohištvo mu bo ostalo.

image
Graf: Gibanje cene delnice PILR od leta 2006 do danes. Vir:WSJ

Namig uredništva: ste to priložnost zamudili in že hitite odpirat borzni račun, da boste »naslednjič zraven«? Počasi. Z naraščajočimi donosi narašča tudi tveganje. Kdor je delnice Laškega kupoval pred krizo, se je dodobra opekel. Leta 2007 so bile namreč vredne še prek sto evrov. Ti kupci so z dokončno prodajo Laškega Heinekenu realizirali izgubo v višini kar treh četrtin vloženih sredstev.

Deli s prijatelji