DOKAPITALIZACIJA

Pivovarna Laško bo vlagatelje snubila že ta mesec

Objavljeno 01. julij 2014 17.40 | Posodobljeno 01. julij 2014 18.33 | Piše: E. N.

Pivovarna Laško začenja proces dokapitalizacije. Prva vabila kupcem, t. i. ‘teaserji‘, naj bi bila izdana v kratkem.

Pivovarna Laško ima reprogramirano posojilo.

Po prodaji Mercatorja bo nov veliki mejnik Pivovarne Laško pridobitev vlagatelja za dokapitalizacijo.

Točen obseg dokapitalizacije in deleža, ki ga pričakuje ali ki ga bo pridobil vlagatelj, sicer še ni določen, je pa že zdaj jasno, da je v igri nakup kontrolnega deleža v pivovarni. Prva vabila kupcem želijo izdati že ta mesec. Če bo šlo vse po načrtih, bo vlagatelj po dokapitalizaciji objavil še ponudbo za prevzem preostalih delnic pivovarne.

Korak v smeri nadaljnjega razvoja pivovarne

image

Foto: Tomi Lombar / Delo

»Banke bodo poplačane, delničarji bodo imeli možnost za izstop, pivovarna pa se bo lahko razvijala,« je delničarjem pojasnil predsednik uprave Dušan Zorko.

Laško je kot svetovalca najelo banko UniCredit, saj želijo zagotoviti, da bodo prodaja deležev v družbah Birra Peja, Radenska in Delo ter iskanje ustreznega vlagatelja oz. vsi postopki v zvezi s temi posli potekali strokovno in transparentno v skladu z mednarodno prakso.

Ko se bo postopek iskanja vlagatelja za dokapitalizacijo zaključil in bo izbran najboljši ponudnik, bo sklicana skupščina delničarjev Pivovarne Laško, kjer bodo delničarji odločali o dokapitalizaciji.

V dogovoru z bankami

Uprava družbe Pivovarna Laško se je julija 2013 z bankami upnicami dogovorila za splošni okvir za restrukturiranje dolgov. Ta je bil vključen v sporazum o restrukturiranju in mirovanju, podpisan konec aprila 2014.

Sporazum postavlja pomembne mejnike razdolžitve iz konzorcijskega prodajnega procesa družbe Mercator, ki je bil uspešno zaključen 27. junija 2014, in prodajnih procesov družb Radenska, Birra Peja in Delo.

Delnica pivovarne poletela

Kdor je stavil na uspešno razdolževanje Laškega, je lahko v komaj pol meseca ustvaril več kot 50-odstotni donos. Če je bilo še sredi junija za delnico Pivovarne Laško treba odšteti okoli 8 evrov, je ta danes vredna že skoraj 13 evrov.

image

Deli s prijatelji