PANIKA V KAMNIKU

Pismo z belim prahom za deložatorja

Objavljeno 24. februar 2015 08.05 | Posodobljeno 24. februar 2015 08.08 | Piše: Aleksander Brudar

Marijan Hojs, strah in trepet dolžnikov, prejel pošiljko z grozilnim pismom.

V Kamniku je včeraj vladalo pravo izredno stanje. Iztok Čebašek/www.kamnIk.info

KAMNIK – Tudi Slovenci smo lahko zadnja leta priča vedno več primerom, v katerih nezadovoljni posamezniki na naslove različnih državnih institucij pošiljajo pisemske pošiljke, iz katerih se po odprtju usuje bel prah. Samo spomnimo se, kako so morali oktobra lani zaradi takšne pošiljke evakuirati prostore občine Lenart, nekaj mesecev prej pa tudi prostore Mestne občine Ljubljana. Na srečo se je vedno izkazalo, da gre le za navaden prah, to pa ne moremo reči za primer pisemske pošiljke, ki jo je iz Slovenije češkemu finančnemu ministru konec lanskega leta poslal italijanski državljan slovenskih korenin in v kateri je bil dejansko strup.

Policija vsak takšen primer obravnava z vso resnostjo, čemur so bili lahko včeraj priča Kamničani, saj so ti skupaj z gasilci okupirali območje tamkajšnje avtobusne postaje oziroma vhod v stavbo na naslovu Maistrova 16, kjer ima svoje pisarne tudi izvršitelj Marijan Hojs. Njegovi zaposleni so ob sedmi uri zjutraj prevzeli pisemsko pošiljko, ki je bila po naših podatkih poslana iz Maribora, v njej pa je bil skupaj z grozilnim pismom bel prah. Ko so jo odprli, so seveda takoj poklicali pristojne, ki so prišli okoli pol devetih zjutraj. Nekaj več kot deset zaposlenih tako stavbe ni smelo zapustiti, saj je morala predstavnica inštituta za mikrobiologijo pošiljko skupaj z usposobljenimi gasilci, kot so nam povedali na PU Ljubljana, primerno zavarovati. V intervenciji, ki se je končala nekaj minut pred poldnevom, je, kot nam je ob povedal poveljnik PGD Kamnik Janez Vavpetič, sodelovalo 20 njihovih gasilcev. Če ob tem računamo še prisotnost drugih služb, so tovrstne akcije, če se seveda izkaže, da je bil lažni alarm, precej drage, poleg tega pa vsi udeleženi takrat ne morejo iti na morebitne druge nujne intervencije.

Zloglasni Hojs

Tokratna tarča pošiljateljev je bil, kot že rečeno, sodni izvršitelj Hojs, ki naj bi se ga dolžniki zaradi njegove učinkovitosti precej bali. Civilno združenje za pravičnost, napredek in nadzor (CZPND) je tako že večkrat opozorilo na to, kaj vse si lahko v Sloveniji med izvršbo denimo privoščijo izvršitelji, in pri tem omenjajo Hojsa ter njegove pomočnike. Ti naj bi tako, kot so opozorili v združenju, med drugim ustrahovali dolžnike, brez dovoljenja ali sodnega naloga vstopali v njihova stanovanja, se velikokrat ne sklicevali na upnike ali njihove terjatve, ampak namesto tega zahtevali, naj jim ljudje, pri katerih se iznenada pojavijo, izročijo kar po 300 evrov. Že na začetku leta 2011 je sicer proti Hojsu stekel tudi disciplinski postopek zaradi suma storitve hujše disciplinske kršitve zakona o izvršbi in zavarovanje. Takratni pravosodni minister Aleš Zalar je postopek zoper njega nekaj mesecev pozneje ustavil, saj Hojs, kot smo poročali, očitanih mu dejanj, kot so nasilje pri delu ter nedostojno in nemoralno obnašanje, ni zakrivil.

Marijan Hojs je v izjavi za javnost glede včerajšnjega dogodka povedal, da je ta samo eden od »zaznanih pritiskov na delo izvršitelja, katerih smo bili deležni v zadnjem času«. Glede očitkov civilnega združenja in »neresničnih, nepreverjenih in zavajajočih izjav« na njihovi spletni strani pa dodajajo, da te že vplivajo na njihovo delo, saj so tako Hojs kot tudi njegovi pomočniki naleteli na dolžnike, ki niso hoteli sodelovati, »temveč so se sklicevali na to, da smo objavljeni na spletnem medmrežju in da naši postopki niso pravilni in zakoniti ter da nas ne bodo upoštevali«. Avtor omenjenih zapisov je, kot še piše v izjavi za javnost, »s svojim ravnanjem sprožil val sovražnega govora in ravnanja v nadaljevanju (to je razvidno iz komentarjev na posamezne članke Civilnega združenja za pravičnost, napredek in nadzor). Da je to res, dokazuje tudi današnji dogodek.« Na koncu so še poudarili, da pri svojem delu spoštujejo zakon o izvršbi in zavarovanju, pravilnik o opravljanju službe izvršitelja ter da v postopkih upoštevajo osebno dostojanstvo stranke in udeležencev postopka ter ne povzročajo nepotrebne škode ter stroškov.

Ni šlo za nevarno snov

Kdo bi lahko stal za tokratnim grozilnim pismom s prahom, bo morala seveda ugotoviti policija. Na PU Ljubljana so nam povedali, da se preiskava nadaljuje in da so prvi testi pokazali, da v tem primeru ni šlo za nevarno snov. V nadaljevanju se bo, kot je razložil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek, ugotavljalo tudi, ali imajo grožnje, ki so bile del pisma, znake kaznivega dejanja, za katero je pristojna policija.

Deli s prijatelji