ZAOSTROVANJE

Pismo Šušteršiču: Dajemo vam 15 dni

Objavljeno 07. oktober 2012 12.03 | Posodobljeno 07. oktober 2012 12.03 | Piše: A. L.

Žalostno je, da praktično ni nikakršnih informacij zdajšnjih uprav in nadzornih organov, kako mislijo sanirati stanje v bankah.

Janez Šušteršič je dejal, da gre za prehodno rešitev.

LJUBLJANA – »Stanje v bančnem sistemu je rezultat (ne)delovanja vseh vlad in političnih struktur v 20 let samostojne Slovenije. Kljub izjavi guvernerja Banke Slovenije, da je bančni sistem stabilen z nekaj težavami, ugotavljamo, da ni tako,« v pismu ministru za finance piše Civilna iniciativa SRP – Slovenija, resnica, poštenje.

Je sploh kdo počel, kar bi moral?

»Žalostno je, da evropska skupnost ve več o stanju naših bank kot naša vlada, zlasti v bankah, kjer je lastnik država, še bolj skrbi pa dejstvo, da nihče ne govori o odgovornosti tistih, ki so pripeljali bančni sistem v to stanje – kot da ni nadzornega sistema v bankah. Vsaka banka ima upravo, ima notranjo kontrolo, ki je povezana z notranjo kontrolo Banke Slovenije in je odgovorna le njej in ne upravi banke. Notranja kontrola v bankah ima vse podatke o vseh bančnih plasmajih in vseh odstopanjih in je dolžna o vseh negativnih odstopanjih opozarjati upravo, notranjo kontrolo Banke Slovenije in nadzorni organ banke. Da tega niso počeli tako, kot to nalagajo predpisi, je povsem jasno. Poudariti je treba tudi vlogo nadzora Banke Slovenije, ki je odpovedala. Tudi sicer so Banka Slovenije in nadzorni organi v bankah dolžni obravnavati redna poročila in tekoče stanje v banki ter po potrebi ukrepati, če ugotovijo odstopanja od normalnega poslovanja. Da tega ni počel nihče, je več kot očitno,« so zapisali v pismu.

Kako naj ukrepajo

Od vlade, Banke Sloveniji in vseh nadzornih organov bank, če je politična volja za razčiščevanje zadev, zahtevajo (citirano in nelektorirano):

– Najprej je treba zahtevati podatke iz kreditnih map vseh bank samo prvih 100 odobrenih bančnih poslov in ugotoviti, kdo je sodeloval pri odobritvi teh bančnih poslov, ter ugotoviti, kaj se je dogajalo s tem poslom, kdo ga je spremljal, poročal, ukrepal, itd.. Vsi, ki so sodelovali, imajo imena in priimke.

– Nadalje je treba ugotoviti odgovornost uprav bank, kako in kdaj so ukrepale v zvezi z zavoženimi posli.

– Ugotoviti je potrebno kaj, kako in kdaj so ukrepale notranje kontrole v zvezi s temi posli, kaj je storila notranja kontrola Banke Slovenije, če je bila pravočasno obveščena o spornih poslih oz. če je za njih vedela in če ne, zakaj ne. Če niso vedeli, je še huje, ker so odgovorni tudi za tisto kar bi bili dolžni storiti, pa tega niso storili. Glede na izjave guvernerja Banke Slovenije, da so storili vse kar so lahko, naj se preuči tudi njegovo poročilo, kaj vse so storili, da so vseeno banke v tako slabem položaju. Žalostno je, da praktično ni nikakršnih informacij sedanjih uprav in nadzornih organov kako mislijo sanirati stanje v svojih bankah. Menda ne čakajo, da jih rešuje obubožano gospodarstvo in prebivalstvo, ki se komaj prebija iz dneva v dan.

Napovedujejo zaostrovanje

»Po ugotovitvi stanja zahtevamo, da objavite seznam vseh članov uprav, nadzornih organov, revizorskih hiš, ki so opravljale vsakoletno revizijo bank. Če tega pri vseh vzvodih, ki jih imate na voljo, ne boste naredili, potem bomo kot skupina državljanov, ki ji gre samo za Slovenijo, s pomočjo javnosti začeli zaostrovati to vprašanje,« napovedujejo. Poudarjajo, da je treba bančni sistem (p)očistiti, saj je v njem preveč balasta. Ministru dajejo 15 dni časa, da ukrepa, kot so mu predlagali, sicer »bomo uporabili vse legalne vzvode, ki so nam na voljo za razreševanje te zadeve, odgovornost za posledično stanje bo vaša in vlade, katere član ste«.

Deli s prijatelji