OČITKI

Pismo Semoliču: Zavoljo časti sprožite notranjo preiskavo

Objavljeno 30. junij 2014 23.04 | Posodobljeno 30. junij 2014 23.05 | Piše: Mo. S.

Vodstvo Heliosa zanima, kdo so tisti, ki z »netočnimi informacijami konstantno zavajajo javnost in tudi člane slovenskega parlamenta«.

Helios.

DOMŽALE – Vodstvo družbe Helios je predsedniku Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušanu Semoliču poslalo pismo, v katerem zavrača marsikatere obtožbe. »Družba Helios je do zdaj potrpežljivo poslušala neupravičene izjave t. i. strokovnjakov, ki so nove lastnike družbe obtoževali, da zaradi njih upada število zaposlenih v Sloveniji,« so zapisali. Menijo, da je bilo neutemeljenih obtožb in škode za podjetje dovolj. Čeprav so od 3. aprila letos odpovedali pogodbo o zaposlitvi sedmim zaposlenim, pa so sklenili pogodbe s 14 strokovnjaki, za katere verjamejo, »da bodo z znanji družbi prispevali znatno dodano vrednost«.

Vodstvo zavrača tudi obtožbe, da je uprava grozila sindikalistki. »Po zakonu zaposleni družbe ne smejo razkriti poslovnih tajnosti ali drugih informacij, ki bi lahko imele vpliv na ceno delnic,« so pojasnili in posvarili, da morajo vodje sindikata, ki so obenem člani nadzornega sveta, ščititi interese družbe in preprečiti, da se ji dela škoda. »Predstavnici sindikata smo priporočili, naj pred javnost stopi šele, ko bo večina zaposlenih seznanjena z realnim stanjem v družbi,« sta v pismu zapisala predsednik uprave Heliosa Aleš Klavžar in predsednik nadzornega sveta Gerald Martens. Dodala sta, da vodstvo Heliosa nikogar ne sili, da privoli v znižanje plač, ampak svoje zaposlene prosi za prostovoljno privolitev v manjše znižanje po obstoječi pogodbi. »Od vsakega posameznega zaposlenega v Heliosu je zdaj odvisno, ali bo prispeval za prihodnost celotne Skupine.«


»prezadolženosti«

»Trenutna raven dolga družbe Helios je ocenjena na manj kot 80 milijonov evrov in je tako znatno nižja v primerjavi z ravnjo dolga v istem času lani (ta je bila okoli 110 milijonov evrov). Družba Helios pa je tudi eden najbolj rednih plačnikov svojim dobaviteljem.«

Krizne razmere v Rusiji in Ukrajini, poplave v Srbiji in šibko gospodarstvo na območju Balkana so močno vplivali na upad prodaje in izida, priznava vodstvo, ki pa obenem zagotavlja, da bo sledilo zastavljeni strategiji in se razen v primerih ekonomske krize držalo obljub ter zavez, med katerimi je tudi to, da ohranjajo raven zaposlitve oziroma število zaposlenih za nedoločen čas.

Zahtevata notranjo preiskavo

Kot dodajata Klavžar in Martens, je predsednik državnega zbora Janko Veber dejal, da je za informacije o prezadolženosti, slabem finančnem stanju in neplačilu dobaviteljem izvedel od članov sindikata družbe Helios. Od Semoliča zato pričakujeta, da bo »zavoljo časti in dramatičnih posledic, ki jih nepreverjene informacije povzročajo družbi Helios«, sprožil notranjo preiskavo, saj želijo identificirati tiste, ki z »netočnimi informacijami konstantno zavajajo javnost in tudi člane slovenskega parlamenta«.

Deli s prijatelji