TRENJA?

Pismo Pahorju: O zlatem fiskalnem pravilu naj odloči vrh stranke

Objavljeno 02. maj 2012 10.08 | Posodobljeno 02. maj 2012 10.08 | Piše: S. U.

Za umestitev zlatega fiskalnega pravila znotraj ustave bo potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru.

Metka Tekavčič in Borut Pahor.

LJUBLJANA – Prvak Socialnih demokratov (SD) Borut Pahor naj bi prejel posebno pismo vodstva ljubljanskega odbora SD, ki ga je podpisala predsednica ljubljanskega SD Metka Tekavčič. Vodstvo lokalnega odbora SD namreč od Boruta Pahorja dobesedno zahteva, naj o zlatem fiskalnem pravilu razpravlja in odloči predsedstvo stranke, ne samo poslanska skupina, poroča spletni portal Požareport.

Pahor (še) ni odgovoril

Predsednik stranke Borut Pahor na pismo ni odgovoril, je za omenjeni portal potrdila Tekavčičeva. Prav tako še ni znano, kdaj naj bi se o tem pogovarjali na vrhu stranke, je pa znano, da Pahor umestitev zlatega fiskalnega pravila v ustavo podpira, ni pa še čisto jasno, ali to podpira tudi večina poslanske skupine SD.

Znotraj stranke naj bi se bila glede fiskalnega pravila pojavila trenja, odprte pa so vse možnosti.

Potrebnih je 60 poslanskih glasov

Umestitev zlatega fiskalnega pravila znotraj ustave predlaga vlada Janeza Janše. Ljubljanski župan in prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković je to možnost skoraj že zavrnil. Ker je za vsako spremembo ustave potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru (60 poslanskih glasov), bodo glasovi SD očitno odločilni.

Deli s prijatelji