PROTEST GOSPODARSTVA

Pismo: Mramor nima realne predstave

Objavljeno 09. junij 2016 16.55 | Posodobljeno 09. junij 2016 16.56 | Piše: Pe. J.

Predstavniki gospodarstva so izrekli odločni ne ukrepom finančnega ministrstva.

Kotrolna soba jedrske elektrarne

LJUBLJANA – Ministrstvo za finance po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) nima realne predstave o stanju v slovenskem gospodarstvu, saj po njihovem mnenju predlagana reforma nikakor ne pomeni dejanske razbremenitve gospodarstva, ampak ga le še dodatno obremenjuje. 

Mala davčna reforma ni rešitev

Finančno ministrstvo trdi, da znižanja davčnih stopenj ne bo, ker mora država znižati proračunski primanjkljaj. Predstavniki slovenskega gospodarstva trdijo, da je to daleč od resnice, saj naj bi bil problem v preveliki javni porabi. Dejstvo, da ministrstvo predlaga olajšave za plače, ki so večje od 2500 evrov bruto, je absurdno, saj v malem gospodarstvu tako velikih plač skorajda ni. »Predstavljena davčna minireforma malim obrtnikom in podjetnikom ne prinaša prav nobenih razbremenitev oziroma koristi. Nasprotno, prinaša še dodatne obremenitve v obliki višjega davka na dobiček. V OZS že nekaj let zapored opozarjamo na nujen ukrep za razbremenitev stroškov dela s spremenjeno dohodninsko lestvico. Zato predlagamo, da se razbremeni nižji razred tako kot v Avstriji, kjer so posamezniki z letnimi prihodki do 11.000 EUR opravičeni plačila davkov,« je povedal Srečko Meh, predsednik OZS.

Cilj mora biti večje število delovnih mest

Goran Novković, izvršni direktor GZS, je mnenja, da je slovenska javna poraba previsoka, saj znaša polovico BDP in bi morala biti 620 milijonov nižja. »Po višini javne porabe je Slovenija na 11. mestu med 28 državami. Zmanjšanje javne porabe samo za 0,6 odstotka bi pomenilo prihranek 100 milijonov evrov.« Po njegovem mnenju Slovenija potrebuje davčno reformo, ki bo podobna avstrijski.

Gospodarstveniki pogrešajo predvsem posluh politike za predloge iz prakse v smeri zmanjševanja sive ekonomije, in sicer uvedbe davčne olajšave pri dohodnini za posebej določene namene po načelu 'vsak račun šteje', pri čemer bi potrošnik imel motivacijo zbiranja računov tudi zaradi večanja domače potrošnje. Kljub vsemu minister Mramor vztrajno ponavlja, kako je vse usklajeno z gospodarstvom. Zato se upravičeno postavlja vprašanje, s katerim gospodarstvom.

Deli s prijatelji