PRITISKI

Pismo Bratuškovi 
za fotelj v UKC?

Objavljeno 17. april 2014 09.10 | Posodobljeno 17. april 2014 09.10 | Piše: Jadran Vatovec

Vrhunčeva žena je premierko prosila za zaščito pred politiko.

Predsednika Desusa in DL Karl Erjavec in dr. Gregor Virant. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Včasih, ko izbruhne »silen škandal«, ki bi bil na koncu koncev celo res lahko povezan z nespodobnim početjem ene politične stranke ali več njih, je treba ohraniti kritično distanco in se vprašati, kaj pa če je razkritje »škandala« le ena izmed oblik pritiska, s katerimi se poskuša v interesu nekoga tretjega natakniti nagobčnik (utišati) eni politični stranki ali več njim. Če si ogledamo kar najnovejši primer: vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec je nekdanjega začasnega vršilca dolžnosti ministra za zdravje Karla Erjavca obtožil, da je izvajal nepojmljiv pritisk nanj. Erjavec na Vrhunca, ja. Mimogrede, že ko je premierka mag. Alenka Bratušek za novo ministrico za zdravje predlagala prim. dr. Alenko Trop Skaza, so se v medijih začela vrstiti ugibanja, ali bo nova ministrica Vrhunca predlagala za še en mandat na čelu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ali ne. In ga ni. Od takrat se je spremenilo predvsem to, da Vrhunec s pomočjo tistih, ki ga podpirajo, obtožuje zanj moteče predstavnike vladnih strank, ki bi lahko nasprotovali njegovemu vnovičnemu imenovanju.

In s čim naj bi se mu prav Erjavec tako zameril?

Prvič, s tem, da ni dal soglasja k njegovemu vnovičnemu imenovanju za generalnega direktorja, drugič, ker Erjavec še vedno vztraja, da Vrhunec ni primeren za generalnega direktorja največje zdravstvene ustanove v državi. Tretjič, Erjavec naj bi se s predsednikom Državljanske liste dr. Gregorjem Virantom dogovarjal za kriminalistične preiskave v zdravstvu in mu v zameno za te obljubil, da ga bo Desus branil ob interpelaciji. Takole pravi Erjavec: od generalnega direktorja UKC imamo pravico pričakovati, da bo bdel nad zakonitostjo poslovanja javnega zavoda, Vrhunec pa do zdaj žal ni vzpostavil mehanizmov, ki bi preprečevali korupcijo v UKC, in je za to vsaj objektivno odgovoren.

Spomnimo se: lani so potekale kriminalistične preiskave zaradi suma kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril v zdravstvu. Lani je tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) odkrila vse znake korupcije pri vodstvu ljubljanskega UKC v zvezi z otroškim kardiokirurškim programom. Vrhunec je sicer poročilo KPK povsem pričakovano zavrnil kot neutemeljeno. Še nekaj kaže omeniti: o tem, kako je Vrhunec nastopal v videu (oglasu) za Medicoengineering, ki je ljubljanskemu UKC dobavil domnevno predrage operacijske mize, bo razpravljal tudi svet UKC. Ne, tega svetu UKC zagotovo ni naročil Erjavec.

Če ti kaj ni všeč, piši Bratuškovi

Alenka Magister Vrhunec, žena Simona Vrhunca, je predsednici vlade mag. Alenki Bratušek pa tudi varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer poslala pismo, v katerem je dramatično poudarila, da je zunanji minister Karl Erjavec menda izvajal pritisk na vršilca dolžnosti generalnega direktorja ljubljanskega UKC. Mar ne bi šlo za nedopustno politično vmešavanje v kadrovanje, če bi predsednica vlade, ko bi prejela pismo žene nekega kandidata, določila, da mora mož slednje biti direktor UKC? Vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana pravi, da je njegova žena pač odrasla in odgovorna oseba ter da po svoji vesti zgolj dela v dobro družine in še posebno njunih otrok. Nespodobno je na koncu koncev že to, da družinski člani kandidata prosijo predsednico vlade, naj jih obvaruje pred politiko.

Deli s prijatelji