ZASTRUPITEV S KONOPLJO

Piškotki s travo zadeli še lovce

Objavljeno 03. julij 2015 22.04 | Posodobljeno 02. julij 2015 20.23 | Piše: Oste Bakal

Na pikniku v Dobrovniku nova zastrupitev z indijsko konopljo.

Piknik v Dobrovniku bo dobil epilog na sodišču. Foto: Ivan Gerenčer

LENDAVA – Očitno je konoplja, bodisi industrijska bodisi indijska, postala uspešnica in nadloga letošnjega poletja. Različna predavanja, izobraževanja in usposabljanja se kar vrstijo, žal pa tudi zastrupitve z učinkovino THC, ki jo ima konoplja. Potem ko se je pred dnevi v Vrbjem pri Žalcu s tako imenovano travo zastrupilo kar 15 starejših slušateljev nekakšne delavnice o uporabi industrijske konoplje v zdravilne namene, se je zdaj nekaj podobnega zgodilo še na skrajnem severovzhodu države, v Prekmurju.

Štirje ovadeni

Policisti Policijske postaje Lendava so obravnavali več ljudi, ki so na pikniku na območju Lendave nevede zaužili prepovedano drogo konoplja oziroma snov THC, zaradi česar so imeli določene težave.

»Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da so osumljeni z območja Pomurja na domu enega od osumljenih spekli pecivo temno rjave barve kockaste oblike (vzdevek peciva je brownies), v katero so nato dodali škodljivo snov, sestavljeno s kanabinoidno spojino. Omenjeno pecivo so ponudili tudi gostom na pikniku. Pet udeležencev tega je kmalu po zaužitju peciva pokazalo nenavadno vedenje oziroma zaznalo telesne znake, zaradi katerih je eden poiskal zdravniško pomoč. Na podlagi testa urina so pri njem ugotovili prisotnost THC (tetrahidrokanabinola),« je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

Dodala je, da bodo policisti tri osumljene kazensko ovadili na Okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti, in sicer za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje prepovedanih drog, nedovoljenih snovi v športu in predhodnih sestavin za izdelavo prepovedanih drog in prometa z njimi po 186. členu KZ-1, za kar je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let. Poleg tega bodo štiri osumljene, stare od 26 do 46 let, ovadili za kaznivo dejanje onesnaženja živil ali krme, zaradi česar jim grozi zaporna kazen do treh let. Ovadeni menda še niso bili obravnavani za tovrstna kazniva dejanja.

Zagrabilo ga je v avtu

Policija ne razkriva, a po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih se je tokratna zastrupitev s tako imenovanimi piškotki ali kukiji zgodila v Dobrovniku, kjer naj bi se na pikniku družila skupina lovskih tovarišev domače lovske družine. Poleg vseh drugih dobrot, ki pač spadajo na piknik, naj bi zaužili okusne kolačke, ki naj bi jih pripravili na domu enega od udeležencev piknika.

Naš vir poudarja, da je nekdo na pikniku pojedel kar deset spornih kolačkov, saj naj bi dejal, »kako jih ne bi, če pa so bili tako dobri«. Drugi udeleženec piknika pa je prijateljem razlagal, da so kukiji očitno začeli delovati med vožnjo proti Mariboru; ni vedel, kaj se z njim dogaja, zaradi čudnega počutja je moral pogosto zaustaviti avto, drugače, je priznal, bi se lahko zgodilo še vse kaj hujšega.

Deli s prijatelji