SIR IN SKUTA

Piše, da je bio, notri pa našli konzervanse

Objavljeno 10. december 2013 11.18 | Posodobljeno 10. december 2013 11.19 | Piše: E. N.

Sir in skuto iz kozjega mleka po nujnem postopku umikajo iz prodajaln. Preverite vaš hladilnik: če jo imate, je ne jejte, ampak zahtevajte denar nazaj!

Skuta je bogat vir kazeina, proteina, ki se presnavlja počasi in oskrbuje mišice s pomembnimi aminokislinami.

Podjetje Hekking iz Nizozemske se hvali s tradicijo predelovanja zdravega domačega mleka in takega, ki ga kupujejo izključno od lokalnih kmetov. To naj bi njihovim izdelkom dajalo garancijo, da so res 'bio' oziroma brez škodljivih industrijskih primesi.

imageimageKot kažejo laboratorijske analize, pa gre v njihovem siru in skuti najti še vse kaj drugega kot samo zdravo domače mleko. Konkretno so v dveh proizvodih našli prisotnost konzervansa na bazi nitratov. Ti so po navadi prisotni v klobasah in salamah.

Prav nič ni bio

Nitrati ne veljajo za nevarne konzervanse, katerih nevarnost za nastanek raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji še proučujejo. Je pa znano, da se nitrati v telesu reducirajo v nitrite, kar povzroča nastanek methemoglobinemije zaradi oksidacije hemoglobina, oksidirani hemoglobin methemoglobin pa ne more prenašati kisika po telesu.

Od prodajalca zahtevajte denar nazaj!

Uvoznik zato poziva: če doma v hladilniku najdete Skuto iz kozjega mleka, BIO, 100 g, proizvajalca Bio Verde, podizvajaleca Hekking, Nizozemska, ali mehki sir brie iz kozjega mleka BIO 1,5 kg, proizvajalca Hekking Nizozemska, ga vrnite prodajalcu. Ta vam bo povrnil kupnino.

Deli s prijatelji