OGNJENI ZUBLJI

Piščančja farma uničena v požaru

Objavljeno 16. marec 2014 11.23 | Posodobljeno 16. marec 2014 11.23 | Piše: Aleš Andlovič

V Njivercah včeraj pričakovali pošiljko piščancev, pričakali pa ogenj.

Uničenje je popolno. Foto: Aleš Andlovič

NJIVERCE – Vsega nekaj minut je bilo potrebnih včeraj zjutraj, da je družina Valentan iz Njiverc, zaselka v občini Kidričevo, ostala brez vira dohodka. Na uri je odbilo pol šestih, ko je Simon Valentan vstal iz postelje. »Vedel sem, da že zgodaj zjutraj pride pošiljka enodnevnih piščancev, zato sem nameraval napolniti krmilnike. Pogledal sem skozi okno in skoraj bi me kap. Celotna farma je bila v ognju, ognjeni zublji so že švigali skozi kritino,« nam je šokiran razlagal lastnik farme Simon Valentan. Nato pa zamahnil z roko in dejal: »Pridite in poglejte. Nič ni ostalo, sploh ne vem, kako naprej v življenju.«

Grel je hlev

Družina Valentan se že trideset let ukvarja z vzrejo piščancev. Z roko v roki s ptujsko Perutnino so farmo opremili po najnovejših standardih. Simon se je pohvalil, da je bila farma računalniško vodena, vse krmiljenje je bilo avtomatizirano, a kaj ko so zdaj vse pobrali ognjeni zublji. Mladi zasebnik je pričakoval, da mu bodo iz valilnice Perutnine Ptuj že zgodaj zjutraj pripeljali 28.000 mladih piščancev. Zato je predvčerajšnjim skoraj 1500 kvadratnih metrov veliko farmo pripravil na novo pošiljko. »Pred slabim mesecem smo odpravili zadnjo rundo odraslih piščancev,« je z grenkim priokusom izdavil Valentan. Da bi se vsega dan stari piščančki čim bolje počutili, jim je tla postlal s slamo.

Čez noč je vključil tudi plinske grelnike, da bi imeli piščančki primerno temperaturo. Kaj je zanetilo požar, so včeraj zjutraj poskušali ugotoviti kriminalisti, ki pa so možnost požiga že izključili. »Če na suho slamo preskoči samo iskra, se ta vname kot smodnik,« je o vzroku požara glasno razmišljal šokirani lastnik farme. Simon Valentan je takoj, ko je opazil ogenj, poklical na pomoč gasilce, nato pa stekel do poslopja, da bi rešil, kar se rešiti da. Najprej je zaprl ventil dovoda plinovoda, a kaj več mu ni uspelo, saj bi bilo nadvse samomorilsko, da bi vstopil v gorečo stavbo.

Gasilci so se hitro odzvali, skupaj je pri gašenju pomagalo kar sedem prostovoljnih gasilskih društev. Čeprav so ogenj, ki je po prvih ugotovitvah izbruhnil v prvi etaži farme, hitro pogasili, so več težav imeli z ognjem v koruznem silosu. »V silosu še tli. Poleg vsega drugega je plastičen in se od vročine topi,« nam je dejal eden od gasilcev, medtem ko so njegovi kolegi z vodo zalivali dobrih pet metrov visok silos, iz katerega se je še šest ur po izbruhu ognja vil gost bel dim. Na drugi strani farme so delavci že odstranjevali povsem ožgano in uničeno ostrešje. »Ne samo ostrešje, tudi sončne celice in slabih sto kilovatov velika elektrarna so uničeni. Pa vsega poldrugo leto smo imeli na strehi celice,« je na glas razmišljal Simon. Pod njegovimi nogami je žvenketalo razbito steklo celic sončne elektrarne.

Že dopoldne si je pogorelo farmo ogledal tudi župan občine Kidričevo Anton Leskovar. Družni je ponudil pomoč, a je sam moral na nujen sestanek v prestolnico. Kako bo družina Valentan shajala v prihodnje, ne vedo. Zraven Simona, njegove partnerice in mladoletne hčerke je od prihodka od farme odvisna tudi Simonova mama. Valentanovi imajo na dvorišču še drugo gospodarsko poslopje, v katerem imajo nekaj glav živine, a poglavitni del prihodkov je družini prinesla piščančja farma. »Sicer je bila zavarovana, a saj veste, kako je z zavarovanji,« je sklenil Simon Valentan in stekel pomagat delavcem in gasilcem pri odstranjevanju pogorelega ostrešja. Po nestrokovni oceni je na farmi za dobrih 400 tisočakov škode.

Deli s prijatelji