KERAMIKA

Pisani vzorci za vse čase

Objavljeno 24. marec 2012 07.00 | Posodobljeno 24. marec 2012 07.00 | Piše: Mojca Kaučič

Gospodinjska in okrasna keramika Slavice Završnik iz Šenčurja pri Kranju pobira priznanja.

Krožnik z makom in klasjem je za spomin ali potico (foto: Mojca Kaučič).

ŠENČUR – Kako lepa je ta keramika, vsake toliko časa skoraj zavzdihne Slavica Završnik, ko s polic jemlje v roke posamezne skodele, majolike, skodelice, kelihe in druge izdelke v svoji trgovinici v Šenčurju pri Kranju. Ime Šik, ki ga nosi trgovina in obenem tudi Slavičino podjetje, je ravno pravšnje, saj lični pisani vzorci, s katerimi so izdelki poslikani, kar lepijo poglede in vzbujajo željo, da bi človek nekaj od teh podob slovenskega cvetja, maka, encijana, planike, pa klasja, sončnice in narodnih noš odnesel domov. Skladje njihovih živih barv kar nekako razveseli oko in spomni človeka na lepoto narave, iz katere so posamezni cvetovi in zelenje preneseni na uporabne izdelke. Zdi se, da prikličejo žarek sonca tudi v mračnem zimskem ali tmurnem deževnem spomladanskem dnevu.

Poslikave po njeni zamisli

Čeprav gospa Slavica večine teh podob na belo glino, iz katere so predmeti narejeni, ne slika sama, je na neki način kljub temu avtorica vseh poslikav, saj so narejene po njenih zamislih. Po naravi ni slikarka in za zdaj niti nima posebne želje, da bi ure in ure sedela za mizo s čopičem v roki. To delo prepušča umetnici Ani Bezek, ki je kar ne more prehvaliti, čeprav se ji zdi, da bi morda včasih lahko na katero latvico ali krožnik nanesla cvet ali listek manj. Predvsem je pomembno, da zna Ana takoj upodobiti Slavičino zamisel, včasih morda kakšno stvar še dodatno uskladita, sicer pa ima povsem proste roke. Tudi tistega cveta preveč ji ni treba zbrisati oziroma popraviti, če ji je tako, kot naredi v prvem poskusu, bolj všeč.

Pridih starinskosti

Čeprav imamo pri nas veliko izvrstnih in različnih keramikov, izdelkov, kot prihajajo iz Slavičine zakladnice, skorajda ne srečamo več, vsaj ne v taki obliki. Pravzaprav imajo ti cvetlični vzorci res pridih starinskosti, kot da so iz nekega drugega časa, vendar niso zastareli. So vzorci za vse čase. Prav tako oblike posodja na policah studia Šik. Tipični slovenski kelihi in majolike ter latvice imajo večno obliko, pa naj bodo namenjeni vsakdanji uporabi ali kot spominsko ali jubilejno darilo. Resnici na ljubo so majolike in kelihi res v večini primerov namenjeni za darila ob obletnicah, jubilejih in rojstnih dnevih, napise na njih pa si zamisli in zaželi naročnik sam.

Ideje tudi iz tujine

Gospa Slavica vse te klasične oblike ves čas po malem dopolnjuje z drugimi izdelki. Nekatere oblikuje sama in potem zanje najde izdelovalca, ki naredi izdelek do biskvitnega pečenja. Vse barve in glazure zanje nato domisli Slavica. Včasih kakšen izdelek oziroma idejo prinese tudi iz tujine, pri lončarju naroči polizdelek ter ga nato okrasi (seveda z Anino pomočjo) po svojih zamislih.

Razveseli tudi najmlajše

Nekaterih del pa se loti tudi sama. Čeprav je večina posodja poslikana ročno, je del izdelkov okrašen tudi na preprostejši, lažji in cenejši način, saj ročno poslikano keramično posodje ne nazadnje ni primerno prav za vsako priložnost ali namen. Tipični primer so otroške posodice. Nadobudnežem prelepi encijani in planike ne pomenijo veliko, zato pa jih razveseli kateri znani lik iz knjige ali risanke. Nemalokrat si starši za svoje malčke na krožniku ali posodici zaželijo kakšno znano žival, recimo. V ta namen se da kupiti posebne nalepke, preslikače, kot jim pravi Slavica. Taka okrasitev je hitra, ljubka in primerna za marsikateri žep in namen. Pomembno je, da je končna dodelava taka, da je posoda ali skodelica primerna za prehrano. In to Slavičini izdelki so, saj so vsi atestirani in v skladu s prav vsemi pravili in zahtevami.

Priznanja in nagrade

Dvajsetletni trud se je Slavici obrestoval predvsem v obliki priznanj in nagrad, čeprav jih v svoji skromnosti skoraj raje zamolči. Za inovatorsko in kreatorsko delo pri oblikovanju gospodinjske in okrasne keramike je prejela mednarodno nagrado eureka v Bruslju pa nagrado Zveze inovatorjev Slovenije ter posebno priznanje za inovativnost celjskega obrtnega sejma ter še marsikatero pohvalo za svoja jubilejna in slavnostna darila za domače in tuje naročnike. Ampak, največ od vsega Slavici Završnik pomeni to, da lahko vsake toliko od srca zavzdihne: Kako je ta keramika lepa!

Deli s prijatelji