LECTOVI SRČKI

Pisana srca strasti za okras in posladek

Objavljeno 08. januar 2012 08.20 | Posodobljeno 08. januar 2012 10.47 | Piše: Janez Kuhar

Na razstavi lecta v blejskem gradu sta na ogled rajska ptica in izvirni proces izdelave.

Razstava o lectarstvu bo na ogled do marca. (Foto: Janez Kuhar)

Na blejskem gradu bo do konca marca letos na ogled razstava o lectarstvu, s katero Zavod za kulturo Bled in Hiša Lectar Radovljica nadaljujeta večletno sodelovanje. Hiša Lectar Radovljica zaznamuje tudi peto obletnico odprtja Muzeja lectarstva v Radovljici, edinega takega v Sloveniji. Na razstavi je poleg rajske ptice mogoče videti tudi številne druge tovrstne izdelke in celoten proces izdelave tega peciva.

Rajska ptica

Mag. Lea Ferjan z Zavoda za kulturo Bled je predstavila sodelovanje s Hišo Lectar: »S svojo ponudbo na blejskem gradu je v poletnih mesecih prisotna že dve leti, naše sodelovanje pa se je pred leti začelo s povabilom na srednjeveške dneve. Za razstavo o lectarski obrti smo se odločili, ker so na gradu doslej že našle prostor tradicionalne rokodelske obrti, ki so prikazane v grajski tiskarni, vinarni, grajski kleti, zeliščni galeriji, svoje prostore pa je našel tudi kroparski kovač. Na tej razstavi pisano okrašeni lecti zaživijo za sivimi grajskimi zidovi. Poleg tega da je lect okusen, je tudi okras in lep turistični spominek, in škoda je, da ga v trgovinah ne vidimo pogosto. Zame je lect živ, saj mu življenje z ročnim umetelnim oblikovanjem in krašenjem vdihne njegov ustvarjalec in mu tako doda tudi osebno noto.«

Lani se je končal že drugi enoletni projekt lectarskih delavnic, ki so jih v Hiši Lectar Radovljica zasnovali skupaj z Varstveno-delovnim centrom Kranj (VDC Kranj) in Šentom Radovljica, imenovan Lect druge generacije (v letu 2010 Lectovo srce). V njem so varovanci pod vodstvom mentoric raziskovali nove oblike iz tega peciva in med drugim izdelali rajsko ptico.

»Delavnice so imele več namenov, saj smo udeležence učili naše obrti, imeli bodo nov produkt, ki ga bodo lahko ponudili kupcem, s tem pa bodo imeli možnost izboljšanja materialnega statusa in večjo socialno vključenost,« je povedal Jože Andrejaš, lastnik Hiše Lectar Radovljica, ki je projekt vodil z ženo Lili. Po dveletnem sodelovanju v delavnici zdaj dva varovanca Varstveno-delovnega centra Kranj nadaljujeta delo kot začasno zaposlena pri njih.

Simbol ljubezni

Rajska ptica v lectu je plod skupnega razvoja, ki predstavlja Bled kot podobo raja, vir življenja, večnosti, rodovitnosti in bogastva. Je ena najlepših najdb z grajske pristave v obliki broške, razstavljena v muzeju na gradu. »Lect v obliki rajske ptice s svojo zgodbo je čudovit izdelek. Tako ohranjamo in vključujemo kulturno dediščino v turistično ponudbo,« je poudarila mag. Lea Ferjan. Razstavljeni izdelki na gradu so nastali po zaslugi Jožeta Andrejaša v Hiši Lectar Radovljica, v kateri je že leta 1766 Jakob Krivic odprl lectarsko, medičarsko in svečarsko delavnico. Obrt je nato prevzel njegov sin in v hiši odprl še gostilno, ki se je je prijelo ime Pri lectarju. Po dveh stoletjih je znova začela delovati lectarska delavnica, v kateri izdelujejo priznane izdelke stare slovenske obrti. V 19. stoletju so začeli to pecivo izdelovati tudi na podeželju. Prodajali so ga predvsem na sejmih. Kot pravi Jože Andrejaš, njihova delavnica deluje tudi v obliki muzeja, kjer si lahko stari, izvirni postopek izdelave ogledate v živo. Značilni izdelki radovljiške delavnice so rdeča in pisano okrašena lectova srca. Nekdaj so bila priljubljena predvsem kot dragocena ljubezenska darila. Srce je simbol ljubezni, rdeča pa simbol strasti. Kot priznani izdelki stare slovenske obrti so lahko tudi zelo lepo poslovno, promocijsko ali protokolarno darilo, lect pa je lahko primeren tudi za različne obletnice ali turistični spominek iz naše dežele. Poleg tega načrtujejo v muzeju lectarstva vsebinsko in prostorsko širitev, saj želijo razstaviti sorodne izdelke iz več evropskih držav, v katerih so se v preteklosti ukvarjali z lectarstvom. Letos bo pet evropskih tovrstnih muzejev iz Nemčije, Poljske, Francije, Češke in Slovenije ustanovilo združenje Evropski muzej lecta (Gingerbread Museum of Europe).

Deli s prijatelji