USTVARJANJE

Pisan šal in rokavice za otroški nasmeh

Objavljeno 18. januar 2014 14.31 | Posodobljeno 18. januar 2014 14.31 | Piše: Alenka Kociper

Medtem ko kvačka, kuha kosilo in pogleda v pečico, ali se je kruh obarval.

Lahkotna poletna bluza. Foto: Alenka Kociper

Odpravili smo se na obisk k Francki, ki je že na pragu postregla s presenečenjem: »Poglej, poln pult rezancev sem naredila.« Francka je zagotovo ena od redkih gospodinj, ki za nedeljsko govejo juho naredijo rezance iz domače moke in domačih jajc.

V jedilnici je imela na mizi košarico z volno in kvačkami, ob njej snopič revij. Pred dnevi je začela kvačkati brezrokavnik. To dela mimogrede, medtem ko kvačka, kuha kosilo, vmes kaj prebere in pogleda v pečico, ali se je kruh že obarval.

Francka Ravnikar ali kar Frančiška je domačinka iz Moravč, rojena leta 1947. Mama treh odraslih otrok in babica ter varuška trem vnukom, ki dopoldneve preživljajo pri njej, medtem ko so njihovi starši po službah. Z možem imata veliko hišo in vrt, na katerem pridela vso zelenjavo za svojo veliko družino. Tudi pozimi v svoji topli gredi skrbi, da je solate in radiča vedno dovolj. Med drugim vzgaja sadike rož.

Društvu rokodelcev Moravške doline se je pridružila ob ustanovitvi pred 17 leti. Tam se je tudi naučila kvačkati.

»Res je bilo na začetku težko, predvsem pa sem bila žalostna, ko mi je mojstrica parala moj prvi izdelek. Moram pa priznati, da sem ji hvaležna, saj sem se naučila natančnosti. Zdaj brez vsakih težav nakvačkam pulover, jopico, brezrokavnik ali prtiček.«


Kvačkan pulover

S kvačko izdelujemo oblačila iz različnih materialov, kot so volna, bombaž ali svila. Tanjša je nit, tanjša mora biti kvačka. Tako narejeni izdelek je tanek in ima finejšo strukturo. Običajno se ravna po načrtu, ki ga najde v knjigah ali revijah. Načrt najprej analiziramo, premerimo, popravimo ali kombiniramo z našimi idejami. Šele nato naredimo poskusni vzorček, ga premerimo in izračunamo točno velikost oblačila.

Potrebščine: bombažna nit.

Orodja: osnovni načrt in navodilo za izdelavo, meter, škarje, kvačka, šivanka.

Načrte najde v knjigah in revijah, ki jih res ne manjka. Izdelke najraje podari hčerama in zlasti vnukom, ki ji za pisan šal in tople rokavice podarijo nasmeh. »Oh, to je več vredno od vsega zlata. Da je le veselje in direndaj pri hiši.«

Med njenimi prsti se največkrat vijejo niti pastelnih barv, od modre, zelene, marelične do roza, vmes je pogosto tudi bela. Iz njih kvačka puloverje, bolera, jopice in brezrokavnike.

Franckina posebnost so okrogli brezrokavniki. Vprašali boste, kako okrogli. Delo začne na sredini in vzorec se v vsaki vrsti širi. V širini ramen naredi odprtini za roki in nadaljuje do potrebne velikosti. Okrogli brezrokavniki drugače padejo po telesu in se pri gibanju drugače prilegajo, kar pozorno oko opazi.

Vzorci prtičev so barviti in izvirni, zlasti pa se ne želi ponavljati. »Vsak prt se drugim očem prileže,« pravi Francka. Modri, drugič oranžni, seveda pa je največ belih. Njeni prtički so postali protokolarno darilo. Nekaj velikih prtov pa so ljudje kot darilo odnesli v daljno Avstralijo.

Deli s prijatelji