AFERA VEBERGATE

Pirnat in Kaučič: Veber ni zlorabil varnostne službe

Objavljeno 05. april 2015 12.10 | Posodobljeno 05. april 2015 12.10 | Piše: STA, K. K.

Da je pravno mnenje, na katero se sklicuje Cerar, tako napisano, da se lahko bere tudi kot podpora Vebru, je že v sredo povedal predsednik SD Dejan Židan.

MARIBOR – Pravnika Rajko Pirnat in Igor Kaučič sta v mnenju o delovanju obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo v zvezi s privatizacijo Telekoma ugotovila, da je iz razpoložljivih dokumentov mogoče sklepati, da so dejavnosti OVS večinoma izpolnile merila za zgolj notranje delovanje te službe in da ni mogoče očitati nezakonitega ravnanja. V pravnem mnenju, ki sta ga pripravila na prošnjo predsednika vlade Mira Cerarja in ki ga je pridobil časnik Večer, sta pravnika ugotavljala, ali je minister za obrambo Janko Veber prekoračil svoja pooblastila ali kakor koli ravnal nezakonito, pri tem pa njuno mnenje temelji na dokumentih, ki jima jih je posredoval kabinet predsednika vlade.

Navedbe ne zadoščajo

Kot ugotavljata pravnika, v predloženi dokumentaciji ni podatkov o dejavnostih tujih obveščevalnih organizacij in drugih organov, ki bi dejansko ogrožali interes države, vojske ali ministrstva, kar je pogoj za aktivnosti OVS, ki po svoji naravi predstavljajo obveščevalne, protiobveščevalne in varnostne naloge v smislu določil zakona o obrambi. Kot dodajata, tudi navedbe o pomenu Telekomove infrastrukture za delovanje službe in ministrstva še ne zadoščajo za izkazovanje pogojev za izvajanje teh nalog.

Po drugi strani pa OVS lahko analizira svojo notranjo organizacijo, delovanje in razmere, v katerih bo morala izvajati svoje naloge, pa tudi, kako bo to vplivalo na notranje delovanje drugih organizacijskih enot ministrstva, ministrstva kot celote in Slovenske vojske. Take aktivnosti je mogoče šteti za interno delovanje OVS. Dejavnosti OVS izpolnjujejo te kriterije, če so namenjene zgolj notranji organizaciji in delovanju OVS oz. ministrstva ter tako tudi uporabljena; če niso uporabljena posebna pooblastila OVS in baze podatkov iz zakona o obrambi ter če so bili uporabljeni zgolj javno dostopni podatki oziroma že prej zbrani podatki OVS.

Merila izpolnjena

V tem primeru ni mogoče očitati nezakonitega ravnanja OVS, ampak je šlo zgolj za notranje delovanje te službe. Iz dokumentov, s katerimi sta razpolagala Pirnat in Kavčič, je mogoče sklepati, da so ta merila večinoma bila izpolnjena in tako sta tudi zapisala.

Da je pravno mnenje, na katero se sklicuje Cerar, tako napisano, da se lahko bere tudi kot podpora Vebru, je že v sredo povedal predsednik SD Dejan Židan. Večer sicer opozarja, da je mnenje Pirnata in Kaučiča samo eno od mnenj, na osnovi katerih se je predsednik vlade odločil, kot se je.

Cerar Vebru očita objektivno odgovornost za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje OVS ministrstva za obrambo. Veber vztraja na ministrskem položaju, saj ima, kot pravi, čisto vest. Pri tem ga v celoti podpira vodstvo SD, pa tudi v Desusu ne nameravajo podpreti njegove razrešitve.

Deli s prijatelji