MNENJE

Pirc Musarjevo moti tajnost glede sporazuma Acta

Objavljeno 01. februar 2012 22.41 | Posodobljeno 01. februar 2012 22.41 | Piše: Mo. S.

Za uveljavitev sporazuma je potrebna ratifikacija v nacionalnih parlamentih.

Sporazum Acta buri duhove.

LJUBLJANA – Podpis sporazuma Acta, ki so ga podpisali v Tokiu, še vedno razburja. Na sporazum se je odzvala tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Na spletni strani opozarja na izredno pomembnost transparentnega sprejemanja tako daljnosežnih odločitev, kot jih predvideva oziroma omogoča Acta. Meni, da bi morale strokovne razprave o takšni odločitvi potekati javno in ne v tajnosti oziroma domnevni javni razpoložljivosti predlaganih besedil.

Pogreša predvsem to, da vlada do danes ni pojasnila, kaj sporazum pomeni za državljane, uporabnike spleta, pa tudi, ali naša zakonodaja v celoti ustreza sporazumu.

Sporazum mora ratificirati Evropska komisija

V Evropski komisiji so poudarili, da mora razprava o sporazumu za boj proti ponarejanju temeljiti na dejstvih, ne na strahovih. V naslednjih mesecih pričakujejo razprave in nato še glasovanje na zasedanju Evropskega parlamenta, pravi predsednik komisije Ryan Heath. Za uveljavitev sporazuma je potrebna ratifikacija v nacionalnih parlamentih. Poudarjajo, da Acta nikoli ni bil tajni proces, se pa porajajo vprašanja o tem, kako naj odločajo o sporazumu, pri pripravi katerega niso sodelovali.

Nesprejemljiv sporazum

Poslanec Pozitivne Slovenije (PS) in predsednik parlamentarnega odbora za zadeve EU Roman Jakič bo na petkovi seji odbora predlagal, da odbor opravi javno predstavitev mnenj o posledicah sporazuma. PS meni, da je sporazum v zdajšnji obliki zanje nesprejemljiv. Želijo usklajevati mnenja o tem, kako varovati intelektualno lastnino, ne da bi pri tem omejevali človekove pravice.

V soboto bo shod

Taboru kritikov Acte se je pridružil tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Ta bo svoje nasprotovanje sporazumu, »ki tako očitno teži k oženju prostorov svobode in demokracije«, izrazil tudi s svojo prisotnostjo na protestnem shodu proti sporazumu, napovedanem za soboto. Upajo, da bo med tistimi, ki odločajo o nadaljnji usodi sporazuma, še pravočasno prevladala zavest o pomembnosti in nujnosti obstoja svobode komuniciranja.

Udeležbo na protestu so napovedali tudi podporniki gibanja 15o.

Deli s prijatelji