OSTRA

Pirc Musarjeva zbodla Pukšiča: Bojim se, da me ne bi razumeli

Objavljeno 18. oktober 2013 12.19 | Posodobljeno 18. oktober 2013 12.19 | Piše: A. K.

Pirc Musarjeva je dejala, da je imenovanje sprejela kot veliko čast in priznanje za dobro delo, ne le zase, ampak tudi državo.

Pukšiča je prosila, naj ji pošlje svoj elektronski naslov, kamor mu bo poslala vse dokumente, ki bi jih rad videl.

LJUBLJANA – V sredo je poslanec SLS Franc Pukšič na vlado naslovil poslansko vprašanje v zvezi s financiranjem sodelovanja informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar v mednarodni ad hoc skupini petih evropskih strokovnjakov s področja varstva osebnih podatkov za ugotavljanje dejanskega stanja glede aktivnosti Agencije za nacionalno varnost (NSA), vezanih na množično zbiranje informacij in osebnih podatkov o državljanih EU.

Odločitev vlade se mu zdi nerazumna

Ta poteza vlade se mu zdi nerazumna, saj po njegovih podatkih stroški projekta presegajo 100.000 evrov. »To zagotovo ni zanemarljivo ob dejstvu, da nam zmanjkuje proračunskih sredstev za naloge, ki bi jih morali izvajati prednostno, tako na primer pri delu slovenskih organov pregona in nadzora kot tudi pri financiranju nujnih javnih investicij, denimo vzdrževanja cest,« je zapisal Pukšič, ki ga je med drugim zanimalo, po kakšnem postopku je bila Nataša Pirc Musar izbrana v navedeno skupino, kako bodo plačani njeni stroški in iz katerih sredstev se bodo črpala sredstva za ta projekt.

Stroški znašajo 3800 evrov, nagrad ne bo dobila

Pirc Musarjeva je dejala, da je imenovanje sprejela kot veliko čast in priznanje za dobro delo, ne le zase, ampak tudi državo. »Upam, da sem vas zbodla jaz kot Nataša in da v resnici ne mislite, da Slovenci nimamo kaj iskati v EU,« je sporočila in zavrnila očitke, da stroški njenega sodelovanja presegajo 100.000 evrov. 

»Moje udejstvovanje v tej skupini bo stalo natanko 3800 evrov. Ne bom dobila izplačane nobene nagrade, vse delam v okviru svojih rednih delovnih obveznosti, tudi izven mojega rednega delovnega časa, prav tako kolegi iz ostalih držav članic. V vsoto 3800 evrov so všteti le stroški hotelov, letalskih vozovnic in dnevnic,« pravi Pirc Musarjeva, ki Pukšiča naproša, naj ji pošlje svoj elektronski naslov, kamor mu bo poslala vse dokumente, ki bi jih rad videl.

Pot ji ni bila v užitek, je bila pa izziv

»Če mislite, da sem imela s potjo v Washington kakšno posebno veselje, naj vas potolažim, da premostitev na tisoče kilometrov in šest ur časovne razlike tja in nazaj v treh dneh v ekonomskem razredu nikakor ni bila v užitek. Brez dvoma pa profesionalni izziv,« je še dodala in Pukšiča zbodla z izjavo, da bi mu z veseljem razložila tudi vsebino, a se boji, da je ne bi razumel.

»Da pa ne bo izpadlo, da potrošnja javnega denarja skrbi samo vas, pa vljudno prosim, da javnosti sporočite, v kolikih delovnih skupinah institucij EU so vključeni vaši poslanci, na koliko službenih poteh so bili v zadnjega pol leta in koliko je to stalo davkoplačevalce v teh težkih časih,« je Pirc Musarjeva še pozvala stranko.

Deli s prijatelji