POGODBE

Pirc Musarjeva po nesreči razkrila nepravilnosti?

Objavljeno 06. april 2015 22.59 | Posodobljeno 06. april 2015 22.59 | Piše: P. Pa.

Pravi, da so bili v podatkih o avtorskih pogodbah plačani tudi potni stroški in porodniški stalež.

Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA – »Razumljivo je, da javnost razburjajo visoki zneski, nerazumljivo pa je, da ti zneski vznemirjajo javni organ,« je v Odmevih dejala Nataša Pirc Musar, ki jo je Univerza v Ljubljani najela v postopku proti KPK, ki je pred tedni objavila podatke o visokih honorarjih na fakultetah.

Postopek zoper KPK

Bivša informacijska pooblaščenka, ki zdaj nastopa v vlogi odvetnice, pravi, da je informacije o porabi javnega denarja javnosti treba razkriti, da pa je dejstvo, da se je organ v to akcijo spravil brez pravne analize. Pravi, da mora informacijski pooblaščenec najprej pogledati, ali so ti podatki javni, in ugotoviti, ali so te informacije javnega značaja.

Iz urada informacijske pooblaščenke, ki ga zdaj vodi Mojca Prelesnik, pa so po poročanju Financ sporočili, da so zoper KPK zaradi razjasnitve vseh okoliščin uvedli inšpekcijski postopek. »Prijava je že dodeljena državnemu nadzorniku za varstvo osebnih podatkov, ki bo uvedel inšpekcijski postopek in se opredelil tudi do predloga za izdajo začasne odločbe. V inšpekcijskem postopku bo državni nadzornik preveril dejansko stanje in utemeljenost navedb prijavitelja, nato pa o zadevi odločil.«

V uradu še napovedujejo, da bodo prijavo obravnavali enako kot vsako drugo prejeto prijavo, več informacij pa zdaj zaradi varstva postopka ne morejo posredovati.

Brani univerzo

Predsednik KPK Boris Štefanec je v minulih tednih trdil, da niso posegali v osebne podatke, Pirc Musarjeva pa pojasnjuje, da je treba ločiti proaktivno objavo in da je KPK dobil surove osebne podatke in jih objavil v aplikacijo, ki nima pravnega temelja. »Če kdo zahteva vpogled v informacijo, se mora najprej zahtevati in preveriti, ali so to informacije javnega značaja. V teh podatkih smo našli tudi podatke za izplačilo porodniškega staleža, potne stroške in druge. Supervizor nima ustreznega filtra,« je dejala odvetnica in dodala, da ne trdi, da so vsi podatki sporni. 

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik pa je v začetku meseca še zatrjevala, da so te objave v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkih. »Večja poraba javnega denarja terja večjo transparentnost. Komisija je že predstavila varovalke pri uporabi Supervizorja,« je dejala v začetku meseca. Pirc Musarjeva pa pravi, da se z njo strinja, ampak da vseeno ni bila narejena potrebna analiza. »Pomešane so informacije s porabo javnega denarja in dela, pridobljenega na trgu.«

Deli s prijatelji