PREHRANA

Pirc Musarjeva: Na celjski osnovni šoli kršili zakon

Objavljeno 20. marec 2014 17.13 | Posodobljeno 20. marec 2014 17.13 | Piše: STA, Mo. S.

Državni sekretar Aljuš Pertinač kršitev ni ugotovil, urad informacijske pooblaščenke pa.

Fotografija je simbolična.

CELJE – Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Aljuš Pertinač je po današnjem sestanku z vodstvom IV. osnovne šole v Celju ocenil, da pravice otrok na tej šoli niso kršene. 

Dejal je, da se sistem prehranjevanja na tej šoli izvaja tako, kot je treba, to je pokazal tudi inšpekcijski pregled, ki ga je naročilo šolsko ministrstvo image. Pojasnil je, da je šola sporni zvočni signal izključila tisti hip, ko se je prvič v šoli pojavilo vprašanje v zvezi s tem. »Sistem na šoli deluje tako, da ne prihaja do zlorabe osebnih podatkov. Zaslon, na katerem se izpiše ime učenca, ki pride k prehrani, je obrnjen tako, da ga vidi le pooblaščena oseba, torej kuharica. Na šoli ne piska in v prihodnje ne bo piskalo,« je še povedal.

image
a:1:{s:11:"description";s:47:"Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar";}
 
Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka. 

Informacijska pooblaščenka: Kršenje zakona o varstvu osebnih podatkov

Povsem drugo zgodbo je ugotovil urad informacijske pooblaščenke, kjer pravijo, da je šola pri uporabi informacijskega sistema (zvočni signal in slikovni prikaz na zaslonu) kršila zakon o varstvu osebnih podatkov. Varovani osebni podatki, in sicer ime, priimek, razred učenca ter zvočni signal za neplačano kosilo, so bili namreč razkriti nepooblaščenim osebam.

Kljub temu da je šola že sama izklopila zvočni signal in prikaz podatkov na zaslonu, bo informacijska pooblaščenka prepovedala nadaljnjo uporabo informacijskega sistema na način, ki nezakonito razkriva osebne podatke, ter ustrezno ukrepala pri sumu prekrška. »Poudarjamo, da se ugotovitve šolske inšpekcije, da šola zagotavlja šolsko prehrano učencem ter izvaja evidentiranje porabe obrokov v skladu z veljavnimi predpisi, ne nanašajo na obdelavo in varstvo osebnih podatkov, katere presoja sodi v pristojnost informacijskega pooblaščenca,« so poudarili.

Ravnateljica: Nihče na šoli ne sme biti lačen

Ravnateljica šole Nevenka Matelič Nunčič je pojasnila, da je bilo zvočno opozorilo, ki je bilo komaj slišno, namenjeno le kuharici, da je nekaj narobe glede plačila položnic za prehrano. Po njeni oceni je šoli zaradi nenatančnih informacij, ki so se ta mesec pojavile v javnosti, storjena krivica. Dejala je, da na njihovi šoli ni in ne bi smelo biti lačnih otrok.

Po njenih navedbah bodo še naprej delali v dobro otrok, zmorejo pa pomagati tudi tistim iz najbolj ranljivih skupin, ki v zgodbi okoli zvočnega opozorila pri prehrani niso bili nikoli udeleženi. Postregla je s podatkom, da imata skoraj dve tretjini njihovih učencev zagotovljen vsaj en brezplačen obrok, tistim, ki presegajo cenzus za državno subvencijo za prehrano, pa pomagajo z namenskimi sredstvi celjske občine. Poudarila je še, da na šoli otroci iz socialno ogroženih družin niso izpostavljeni, ob tem pa se je vprašala, kdo so sploh ti otroci. Dodala je še, da problematika zvočnega opozorila pri prehrani ni bila izpostavljena na nobenem roditeljskem sestanku, da bi jo obravnavali kot perečo.

Deli s prijatelji