POZIV

Pirc Musarjeva medijem: Umaknite zgodbe o koroški deklici

Objavljeno 29. marec 2012 22.31 | Posodobljeno 29. marec 2012 22.31 | Piše: P. J.

Noče, da bi deklica vse življenje brala, kaj se je dogajalo z njo.

Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA – Zgodba petletne Klare je pretresla vso Slovenijo. Škoda, ki je bila storjena deklici, pa jo bo zagotovo zaznamovala še dolgo. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je zaradi tega zaskrbljena, zato se je zavzela za zaščito identitete in zasebnosti deklice s pozivom, ki ga je naslovila na medije.

Deklico je treba zaščititi

»Kako zaščititi zasebnost koroške deklice? Na netu se pojavlja vse več dokumentov z grozljivimi podrobnostmi,« je napisala na twitterju. Še preden so punčko sploh našli, pa je zapisala, da noče, da bi ta vse življenje brala, kaj se je nekoč dogajalo z njo. Sama sprememba imena in priimka ji zagotovo ne bo pomagala, saj jo bodo drugi lahko z lahkoto našli na spletu, zato se Pirc Musarjeva zavzema, da bi vse vsebine izbrisali iz primarnega vira.

»Otroci kot najranljivejši člani naše družbe se ne morejo braniti sami – za spoštovanje njihovih pravic smo odgovorni odrasli,« je zapisala v pozivu. Informacijska pooblaščenka je ugotovila, da objavljeni dokumenti vsebujejo preveč podrobnosti iz zasebnega in družinskega življenja v zadevo vpetih posameznikov. »Še posebno zaskrbljujoče je, da so brez zadržkov objavljeni osebni podatki otroka, tudi tisti, ki jih uvrščamo v kategorijo občutljivih osebnih podatkov, kot so podatki o zdravstvenem stanju posameznika.«

Pooblaščenka si želi umik 

Pirc Musarjeva je z začasno odločbo dosegla umik osebnih podatkov s spletne strani Slo-kronika, na druge medije pa apelira, naj imajo pri poročanju »pred očmi pravice in koristi otroka, ki je tako po naših kot mednarodnih pravnih normah najvišje načelo otrokovih pravic. Dekličino življenje v ranem otroštvu ni bilo idealno, obeti za prihodnost pa ob javni stigmatizaciji tudi niso dobri.«

Takoj ko je bilo znano, da je 'koroška deklica' pri mami, se je odzval minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Za vztrajno in odločno iskanje je policiji čestital tudi nekdanji pravosodni in notranji minister Aleš Zalar. Jonas Žnidaršič pa je zapisal: »Čakte mal. A mi hočte dopovedat, da se dobro leto ni nihče spomnu pogledat okrog po familiji, če ni kje ugrabljeni otrok?« in še »Jebenti, mojo bilko gandže pa iz helikopterja poslikajo, še preden zraste. Pičke.«. (Opomba: Jonasovo pisanje je nelektorirano.)

Deli s prijatelji