APLIKACIJA

Pirc Musarjeva je ugnala Google

Objavljeno 24. junij 2013 13.21 | Posodobljeno 24. junij 2013 13.21 | Piše: Sebastijan Ozmec

Poleti v naše kraje prihajajo vozila, s katerimi bodo posneli vsako ped domovine.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar

LJUBLJANA – Po trdih pogajanjih z ameriškim internetnim velikanom Google je informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar vendarle uspelo. Velika multinacionalka je sprejela vse njene pogoje. Za aplikacijo Google Street View, ki predstavi svetovna mesta, kraje in naravne znamenitosti v realni 3D-tehniki in veliki ločljivosti, bodo pri Googlu ugodili naši zakonodaji o varstvu osebnih podatkov. Na spletnih zemljevidih, dostopnih vsem, tako ne bo slovenskih obrazov ali registrskih tablic avtomobilov. V tujini, kjer so snemanje opravili že davno, so nastajali zapleti in komične situacije.

Trda pogajanja

Aplikacija je izjemno priljubljen dodatek k zemljevidom, ki ga po vsem svetu uporabljajo milijoni. Vsakdo, ki iz različnih razlogov ne more obiskati dežele, ki si jo želi, jo namreč lahko obišče prek svetovnega spleta. Dovolj je, da preklopi na aplikacijo, medtem ko si ogleduje zemljevid določenega območja ali mesta, in že ga program preusmeri na podrobni pregled. S programom se tako lahko sprehajamo po ulicah mest, od New Yorka do Pariza, in si ogledujemo vse podrobnosti, celo take, kot so lončki rož na balkonih ali barva las osebe, ki sedi na kavici v lokalu. Lahko se virtualno sprehodimo tudi ob slapu oziroma kateri drugi naravni znamenitosti ali pa potopimo v globine morja in si ogledamo bogat morski podvodni svet.

Ker Googlovi posebni avtomobili s 360-stopinjsko kamero na strehi posnamejo prav vsako podrobnost, njihovo početje pomeni tudi resno grožnjo za posameznikovo anonimnost. Ker je varstvo osebnih podatkov pri nas zaščiteno tudi z zakonom, je informacijska pooblaščenka spletnemu mastodontu preprečila namero. Googlu je namreč postavila pogoj, da pri nas lahko snema samo, če bo upošteval naše zakone in zameglil vse, kar bi lahko izdalo posameznikovo identiteto. Google je te dni sprejel pogoje.

Nataša Pirc Musar je namreč 7. maja na twitterju objavila, da bo Google letos poleti začel snemati, naši kraji pa se bodo na njegovih zemljevidih ob boku drugih držav v aplikaciji Street View pojavili v začetku prihodnjega leta. Namestnik pooblaščenke Andrej Tomšič pojasnjuje, da se je že leta 2010 nanje obrnilo slovensko podjetje, ki je upalo, da bo dobilo posel z Googlom, in želelo snemati naše ulice. Že njim so pojasnili to, kar so pozneje tudi Googlu. Snemanje bomo pri nas dovolili šele, ko bodo izpolnjene vse zakonske norme. »Družba Google je kot taka z nami navezala stik šele lani in z medsebojno komunikacijo nam je uspelo doreči, pod kakšnimi pogoji bi bila taka storitev lahko skladna z zakonodajo, bistven poudarek pa je bil na zagotavljanju varovalk, kot so anonimizacija obrazov in registrskih tablic, ustrezno in pravočasno obveščanje javnosti in drugi ukrepi.«

Norčevanje iz Googla

Ko se bodo posebni Googlovi avtomobili poleti pojavili na naših ulicah, glede na obilje humorja, ki ga premoremo, lahko pričakujemo številne situacijske komedije na cestah. Google je namreč v drugih državah med snemanjem zaznal veliko zanimivih stvari, ki so nato postale kost za glodanje in za prešeren nasmeh. Tako je, recimo, v Italiji posnel ljubiteljice noči, ki stojijo na vogalih ulic in prodajajo svoje telo. V nekaterih ulicah po ZDA se je snemalo ravno med policijskimi racijami in zdaj lahko vsakdo gleda vklenjene posameznike in ugiba, kaj so storili. Nekateri pa prek aplikacije zgolj iščejo sledi za morebitnimi obiskovalci iz vesolja in zbirajo podatke o NLP, ki so se naključno pojavili na zemljevidih.


Plačilo sedemmilijonske kazni

Medtem ko pri nas Google še niti ni začel snemati ulic, pa je moral letos že plačati sedem milijonov ameriških dolarjev 38 državam, kjer je že opravil svoje delo. Ugotovilo se je namreč, da so Googlovi avtomobili s 360-stopinjskimi kamerami na strehi med snemanjem ulic hkrati zbirali tudi podatke iz vseh računalnikov, ki niso imeli zaklenjenega brezžičnega interneta oziroma wi-fi in so se znašli na njihovi poti. Med drugim so zbrali podatke, kot so: posameznikovo brskanje po spletu, promet njegove elektronske pošte ter celo zdravstvene in finančne aktivnosti. Sicer je Google zatrdil, da teh podatkov ni uporabil, vendar mu nihče več ne verjame, sploh po zadnji aferi, ko se je izkazalo, da ameriške tajne službe nadzirajo ljudi in njihove aktivnosti ravno prek Googlovega iskalnika. Denar, ki ga bo Google moral plačati, zanj pomeni kapljico v morje, saj na leto zasluži 50 milijard dolarjev oziroma približno šest milijonov na uro.

Ker so nekateri imeli dovolj tega, da jih je stric Google zalotil s spuščenimi hlačami, so se sami odločili, da se bodo pošalili na njegov račun. Dobro so se pripravili za snemanje in se na ulice postavili v zanimivih pozah in kostumih. Tako lahko med virtualnim sprehodom po mestih uzremo tudi superjunake, kot je Spiderman, ali pa potapljače, ki se v polni opremi sprehajajo po cesti in mahajo snemalcu. Nekateri so šli celo dlje in se postavili v poze, ki neposredno nakazujejo spolni odnos. Takih smešnih situacij je na Google Street View precej, zato je pričakovati, da bo tudi na naših ulicah poleti precej zabavno.

Kdaj in kje bo potekalo snemanje, se še ne ve, bomo pa pravočasno obveščeni, so nam sporočili iz urada informacijske pooblaščenke: »Pogovori z družbo Google še potekajo in s podrobnimi informacijami, kdaj se bodo dejansko snemale ulice, še ne razpolagamo. Z družbo Google smo se dogovorili, da bomo izdali skupno sporočilo za javnost, ko bodo znane podrobnosti glede uvedbe omenjene storitve (kdaj in kako bo potekalo snemanje, kako bo poskrbljeno za zasebnost, kakšne bodo možnosti sporočanja težav ipd.).«

Deli s prijatelji