NA MORJU

Piranski zaliv: nov ribiški incident

Objavljeno 17. oktober 2014 23.22 | Posodobljeno 17. oktober 2014 23.23 | Piše: STA, M. U.

Že drugič v tem tednu.

Kit grbavec pred Piranom leta 2009 je bil nekaj časa svojevrstna turistična atrakcija.

ZAGREB, LJUBLJANA – V Piranskem zalivu, kjer meja med Slovenijo in Hrvaško še ni določena, se je zgodil že drugi ribiški incident v zadnjem tednu. Hrvaška policija je danes potrdila, da so v četrtek dopoldne opozorili dve slovenski ribiški ladji, ki sta bili po njihovem prepričanju v hrvaških teritorialnih vodah. Policijska uprava hrvaške Istre iz Pulja je sporočila, da so prvo slovensko ribiško ladjo zagledali v četrtek nekaj po 9. uri, drugo pa nekaj po 10. uri.

»V obeh primerih sta ribiški ladji po opozorilu hrvaške policije odpluli s kraja dogodka in se vrnili v slovenske vode,« je dejala tiskovna predstavnica puljske policije Nataša Rogić Jukopila.

Ribič Silvano Radin, ki so mu v četrtek poleg hrvaškega policijskega čolna ribolov poskušale preprečiti tudi tri hrvaške ribiške barke, pa je za TV Slovenija dejal, da je ogorčen, ker jih preganjajo na območju, kjer meja med državama še ni določena. »Mi smo na morju za ribe loviti, ne pa da rešujemo politično vprašanje. Jaz vem, da lovim v našem morju. Ko bo meja prek arbitraže postavljena, jo bom spoštoval, tako kot spoštujem mejo z Republiko Italijo,« je povedal Radin.

Deli s prijatelji