TRNULJČICA

Piranski svetilnik bodo končno odprli za javnost

Objavljeno 28. junij 2012 21.00 | Posodobljeno 28. junij 2012 21.00 | Piše: Mi. S.

»Piranski svetilnik, ena najpomembnejših znamenitosti mesta, najbolj znana, najbolj atraktivna, najbolj izpostavljena točka Pirana, nikoli doslej ni bila dostopna javnosti.«

PIRAN – »Piran bo kmalu bogatejši še za eno stvar: kmalu bo omogočen pogled z najlepše razgledne terase – svetilnika na punti! Neverjetno, da Piranski svetilnik, ena najpomembnejših znamenitosti mesta, najbolj znana, najbolj atraktivna, najbolj izpostavljena točka Pirana, nikoli doslej ni bila dostopna javnosti. Sedaj bomo prebudili spečo Trnuljčico, kot je piranski svetilnik poimenovala ga. Tončka Senčar (pobudnica oživitve). Na občini smo njenim idejam takoj prisluhnili. Pridružila so se tudi ostala društva. Mi se že veselimo odprtja!« je danes na svoji facebook strani zapisal piranski župan Peter Bossman.

A kot kaže, se bo del svetilnika za javnost odprl šele v začetku avgusta. Po pisanju časopisa Delo bi ga lahko z malce več truda odprli že v desetih dneh. Tončka Senčar, ki se že dve leti trudi premakniti uradniško kolesje v Piranu, da bi vendarle že stekla dela na tako imenovani piranski Trnuljčici, je mnenja, da za odprtje ni potrebno veliko dela. Popraviti je treba okna in vrata, jih prebarvati, utrditi ograjo in počistiti.

Otvoritev v začetku avgusta

Vendar se je spet zataknilo na občini, saj so sprva obljubili, da bodo svetilnik za javnost odprli 18. junija, nato so datum premaknili na začetek julija, zdaj pa se govori že o avgustu.

Da bi bil svetilnik zelo zanimiv za obiskovalce in turiste, pove že dejstvo, da ga je prvega aprila (ko so pripravili dan odprtih vrat) obiskalo več sto domačinov in turistov. Vendar bodo sanacijska dela končana do konca julija, zunanji del pa bodo za javnost odprli v začetku avgusta, trdijo na občini.

A kdaj bo odprt stolp, iz katerega se ponuja lep razgled na Piran in okolico, za zdaj še ni jasno. Prenovljen je sicer bil pred nekaj leti. Obnoviti bi bilo treba vrata, na stopnišču vgraditi nekaj luči in poskrbeti za varnost na stolpu, kjer je prostora za največ šest ljudi.
 

Svetilnik od leta 1872

Pri svetilniku gre sicer za povezane objekte, ki jih na rtu Punta poleg ostanka svetilnika in utrdbe s svetilničarjevim stanovanjem na njej sestavljata še stolp in cerkev Marije Zdravja. Kamnita utrdba je bila po navedbah strokovnjakov enote Zavoda za varovanje kulturne dediščine Piran sestavni del nekdanjega mestnega obzidja in naj bi jo postavili leta 1617. Trdnjava je postala svetilnik med letoma 1871 in 1872, ko so nanjo namestili stalno rdečo luč in ob njej manjši kamnit objekt za potrebe strojnice. O postavitvi svetilnika govori ohranjena kamnita plošča, ki nosi letnico 1872. Stanovanje za svetilničarja so na utrdbi postavili leta 1874. Zgrajeno je iz belih, grobo obdelanih kvadrov istrskega kamna, v njem pa so poleg hodnika trije manjši prostori, en večji in kopalnica.

 

Deli s prijatelji