UJETA V PRISLUHIH

Piranleaks: agentko Drenikovo preganja policija

Objavljeno 04. avgust 2015 11.40 | Posodobljeno 04. avgust 2015 11.56 | Piše: S. N.

Medtem pa na ministrstvu za zunanje zadeve molčijo.

LJUBLJANA – Medtem ko afera Piranleaks, ki sta jo povzročila slovenski arbiter Jernej Sekolec in uslužbenka zunanjega ministrstva Simona Drenik v vlogi agentke, ko sta se o tajnih podatkih pogovarjala prek navadne telefonske linije, kar se je tajno posneto znašlo v hrvaškem Večernjem listu, zaradi napovedi izstopa Hrvaške iz arbitraže še zdavnaj ni končana, nas je zanimalo, ali je zunanji minister Karl Erjavec, ki je najbolj vroče dni afere preživljal na dopustu, morebiti že ukrepal. Sekolec in Drenikova sta se s funkcij sicer umaknila, kar številni kritiki ocenjujejo kot priznanje goljufanja. Kaj je storil minister Erjavec? Očitno nič. V okviru objavljamo vprašanja, ki smo jih Erjavčevim poslali že včeraj, odgovorni pa molčijo tudi danes.

Na delu policija

Na delu pa je policija. Kot poroča Reporter, obstaja namreč sum, da je agentka Drenikova izdala uradno tajnost. Kazenski zakonik namreč navaja, da se uradna oseba ali druga oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja uradne tajnosti sporoči ali izroči komu podatke, ki so uradna tajnost, ali mu kako drugače omogoči, da pride do njih, ali zbira take podatke z namenom, da jih izroči nepoklicani osebi, kaznuje z zaporom do treh let. Če je bilo to storjeno iz malomarnosti, zakon predpisuje zapor do enega leta.

Da bi podrobneje razjasnili okoliščine incidenta, smo se obrnili tudi na ministrstvo za zunanje zadeve, kamor smo poslali naslednja vprašanja:

  • Ali je ministrstvo uslužbenko Simono Drenik, preden je prevzela postopke, povezane z arbitražo, poučilo o ravnanju z zaupnimi podatki? Na kak način?
  • Ali je minister Karl Erjavec zoper uslužbenko Simono Drenik uvedel kak disciplinski postopek?
  • Ali ministrstvo za zunanje zadeve preverja, kako vestno uslužbenci ravnajo z zaupnimi podatki? Na kak način?
  • Koliko primerov nevestnega ravnanja z zaupnimi podatki ste na ministrstvu za zunanje zadeve zabeležili od leta 2000? Kakšne so bile sankcije?

Njihovih odgovorov še nismo prejeli.

 

Deli s prijatelji