GEOGRAFSKA ZMEDA

Piran in Portorož priključila Hrvaški

Objavljeno 04. avgust 2013 17.53 | Posodobljeno 04. avgust 2013 17.53 | Piše: A. F.

Turistka je zmotno mislila, da slovenski obmorski mesti ležita na Hrvaškem.

Slovenci še naprej navdušeni nad letovanjem na Hrvaškem.

Dejstvo je, da smo Slovenci, kar se tiče naše morske identitete, precej občutljivi. Zlasti ko o slovenskem morju govorimo v povezavi s Hrvaško. Ne glede na to, da mejno vprašanje med Slovenijo in Hrvaško danes rešuje Evropa, se med turisti še vedno dogodi, da se meje med državama precej zabrišejo, celo tako, da dve izmed najlepših slovenskih obmorskih mest, Piran in Portorož, pristaneta v hrvaških rokah.

Začelo se je z otoki

Zgodbo z zmešnjavo lahko začnemo z objavo, ki jo je Evropska unija na svojem facebooku pripravila v petek. V objavi ob fotografiji hrvaškega otoka namreč piše, da je to »le eden izmed 1200 hrvaških otokov«, nadalje pa v dodatnih vsebinah, ki sledijo, izvemo še, da je le 66 teh naseljenih. Če pustimo zanimivosti ob strani, pa se lahko kot vsak uporabnik tega spletnega omrežja, ki ga zanimajo tudi različni komentarji pod fotografijo, prepustimo tudi branju teh.

Piran in Portorož na Hrvaškem

Med prvimi nas že takoj v oči zbode komentar uporabnice priljubljenega družabnega omrežja, ki se začne zelo navdušeno, a kaj kmalu nas tudi preseneti: »Na Hrvaškem sem bila štirikrat – enkrat v Portorožu in Piranu in trikrat v bližini Dubrovnika in vsakokrat sem zelo uživala!«

imageUporabnica je očitno zamenjala državi in obmorski mesti pripisala sosednji Hrvaški. Ostali uporabniki družabnega omrežja so jo nato kaj hitro popravili, da mesti nikakor nista Hrvaški, ampak se nahajata na drugi strani meje, na slovenski obali.

Uvidela napako in se opravičila

Kaj kmalu je tudi sama uvidela svojo napako in v opravičilo napisala: »Opravičujem se za svojo geografsko napako. Zdaj sem prepričana, da se Piran in Portorož nahajata v Sloveniji.«

Ob prebiranju tega se zdi, da niti tujci, turisti, ki se v naše kraje odpravijo le na zaslužen oddih, niso imuni za zmedo, ko pride do napačnega poimenovanja ozemlja neke države.

Deli s prijatelji